Links Berlijn eert Dutschke met straat

In Berlijn wordt waarschijnlijk een straat vernoemd naar de studentenleider Rudi Dutschke, icoon van de jaren zestig. Een volksraadpleging op initiatief van de christen-democratische CDU, met het doel een straat voor Dutschke tegen te houden, leed gisteren schipbreuk.

De straat voor Dutschke is in de lokale politiek al jaren fel omstreden. Dutschke speelde eind jaren zestig een vooraanstaande rol in de studentenrevolte in West-Berlijn en was medeoprichter van politieke partij de Groenen. In 1968 werd hij tijdens een aanslag getroffen door drie kogels. Elf jaar later stierf de socioloog na een epileptische aanval in bad. De epilepsie was een gevolg van de aanslag.

Stadsgewest Friedrichshain-Kreuzberg besloot in 2005, op initiatief van de Groenen en de linkse krant die tageszeitung, een gedeelte van een straat in Berlin Mitte naar Dutschke te vernoemen. Het gewest koos niet zomaar een straat, maar de Kochstrasse. De Kochstrasse kruist de Axel-Springer-Strasse, vernoemd naar Axel C. Springer, uitgever van Bild Zeitung en een van Dutschke’s belangrijkste tegenstanders. Het Springer-concern wordt nu nog vanuit de Axel-Springer-Strasse geleid.

De boulevardkrant maakte destijds stemming tegen de studentenbeweging. Vlak voor de aanslag had de krant opgeroepen de leiders van de beweging op te pakken. Na de aanslag op Dutschke verzamelden duizenden demonstranten zich voor het hoofdkantoor van Springer. Zij vonden dat Springer en Bild Dutschke op hun geweten hadden en scandeerden: „Bild schoot mee”.

Ondanks het referendum mag de Kochstrasse niet onmiddellijk worden omgedoopt. Een aantal bewoners, waaronder uitgeverij Springer, hebben een juridische procedure aangespannen.