Journaliste Yvonne Habets (58) overleden

Rotterdam. Journaliste Yvonne Habets is in de nacht van vrijdag op zaterdag op 58-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van slokdarmkanker. Als verslaggeefster voor televisie werkte Habets voor Tros Aktua en 2Vandaag. Ze stond bekend om haar gedrevenheid. In 1979 kwam ze volgens persbureau ANP als enige westerse journalist de Amerikaanse ambassade in Teheran binnen, toen daar het personeel gegijzeld werd. ”Achteraf besef je levensgevaarlijk, maar op dat moment word je niet gehinderd door angst. Je gaat ervoor``, zei ze in een interview. Ze trok meer dan vijftien jaar van brandhaard naar brandhaard. Toen was het op, vertelde ze het Algemeen Dagblad. ”Verzet tegen onrecht was altijd een element. Ik kon niet met afstand werken, stortte me er altijd in. Maar op een gegeven moment kun je dat niet meer opbrengen.” Ze maakte daarna nog documentaires waarvoor ze zelf het camerawerk deed. Habets heeft meer dan 30 jaar bij de Tros gewerkt.