Israelische prijs voor Kolakowski

JERUZALEM, 22 jan. De Poolse schrijver en filosoof Leszek Kolakowski krijgt de prijs voor de vrijheid van het individu van de stad Jerusalem. De prijs, een bedrag van tienduizend dollar, wordt Kolakowski uitgereikt bij de opening van van het Forum voor het Boek in Jerusalem. Kolakowski, geboren in 1927, heeft in zijn lange carriere vooral kritiek op het marxisme bedreven. Zijn belangrijkste boek is ”Hofdstromingen van het Marxisme uit 1978. In zijn geschriften keert hij zich steeds tegen orthodoxie en dogmatiek in de ideologieën van de twintigste eeuw. ”De prijs wordt hem toegekend voor zijn moed, zijn menselijkheid, en de diepgang van zijn filosofische geschriften,” aldus de jury. Eerdere winnaars van de prijs waren de schrijvers Simone de Beauvoir (1975), Milan Kundera (1985) en Mario Vargas Llosa (1995) en de toneelschrijver Arthur Miller (2003).