Hockeysters verstevigen heerschappij

Maartje Paumen maakt al na twee minuten het winnende doelpunt. Minke Smabers (13) juicht met haar mee. Foto Reuters Maartje Paumen of the Netherlands celebrates after scoring against Argentina with team mate Minke Smabers (13) during their women's Champions Trophy field hockey final match in Quilmes, on the outskirts of Buenos Aires, January 21, 2007. REUTERS/Enrique Marcarian (ARGENTINA) REUTERS

Drie maanden na het behalen van de wereldtitel hebben de Nederlandse hockeysters vannacht de Champions Trophy gewonnen.

In het Argentijnse Quilmes versloeg de ploeg van bondscoach Marc Lammers gastland Argentinië, met 1-0. Voor de vijfde keer was Nederland de beste in het jaarlijkse zeslandentoernooi.

De eindzege in Quilmes voltrok zich in een kolkend stadion vol krijsende Argentijnen. Maartje Paumen maakte in de tweede minuut van de wedstrijd al de winnende treffer.

De Champions Trophy was voor de wereldkampioen en sportploeg van het jaar de eerste stap richting Olympische Spelen in 2008 in Peking. Bondscoach Lammers stelde om die reden het resultaat ondergeschikt aan de uitvoering. Hij wilde zijn ploeg vooral goed laten hockeyen, ook omdat met zes nieuwe speelsters een flinke verjonging was doorgevoerd: „Ik wilde niet de stress van een wereldkampioen die het als zijn plicht voelt om te winnen. Het ging mij vooral om de juiste handelingen op het veld. Als die goed zijn, komen resultaten vanzelf.” En zo geschiedde.

De tieners Eva de Goede, Carlijn Welten en Michelle van der Pols pikten moeiteloos aan en speelden alsof ze al jaren international waren. „Ongelooflijk hoe snel de jonkies zich hebben aangepast. Hoewel het resultaat hier niet voorop stond, zeg ik toch: de eerste klap is een daalder waard”, zei Lammers.

Argentinië had zich tot in de tenen opgeladen voor de confrontatie in de finale met de aartsrivaal. Hoewel het eerder dit toernooi tegen een pijnlijke 3-0-nederlaag opliep, putte de formatie van bondscoach Gabriel Minadeo vertrouwen uit de statistieken. De afgelopen jaren had Argentinië nooit een finale verloren van Nederland.

Het stadionnetje in Quilmes, een voorstadje van Buenos Aires, zat bomvol. Vrouwenhockey is populair in Argentinië. ‘Las Leonas’ verdrongen in de aanloop naar de finale van de Champions Trophy zowaar even de voetballers van River Plate en Boca Juniors naar de achtergrond in de media.

Maartje Paumen kreeg echter de hartstochtelijk schreeuwende toeschouwers in het stadion al na twee minuten muisstil. De 21-jarige linksback aarzelde geen moment toen ze de bal na een mislukte strafcorner voor haar stick kreeg: ze ramde hard binnen in de rechterhoek.

Vanaf het doelpunt kon Oranje gaan controleren. Het team van Lammers had het hele toernooi al laten zien dat het beschikt over een bijna niet te passeren achterhoede en bewees dat ook weer in de finale. „Als je Minke Booij en Janneke Schopman hebt, bouw je op de beste defensie ter wereld”, zei Lammers.

Maar ook Minke Smabers eiste een hoofdrol op. De 27-jarige middenveldster blonk uit in haar 235ste interland. Ze passeerde Mijntje Donners en mag zich nu recordinternational noemen. „Ik vind het winnen van de Trophy iets mooier”, zei ze na afloop. „Wat een geweldige sfeer. We speelden tegen 5.000 Argentijnen die allemaal tegen ons waren. Zo’n entourage maak je zelden mee.”

Smabers had niet verwacht dat het verjongde team al zover was. „We kwamen hier toch vooral om te wennen aan elkaar en te proberen om iedere wedstrijd beter te worden. Dan is het hartstikke leuk dat we hier al winnen.”

De kwaliteit van het spel in de finale nam geleidelijk af in de lome warmte. De vermoeidheid van zes wedstrijden in tien hete dagen overviel de speelsters. Nederland beleefde in de hectische slotfase nog een paar benauwde momenten, maar hield stand. De wereldkampioen speelde de laatste minuut zelfs geroutineerd uit bij de hoekvlag. (ANP)