Hillary Clinton meldt zich voor Witte Huis

Hillary Rodham Clinton, de Democratische senator van New York, heeft zich definitief in de strijd om het Witte Huis geworpen. De echtgenote van oud-president Bill Clinton liet zaterdag via haar website weten dat ze meedoet aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen van volgend jaar.

De 59-jarige Clinton verklaart op haar site „mee te doen om te winnen”. De kandidatuur van Clinton komt niet onverwacht, maar geldt toch als een historische ontwikkeling omdat het voor het eerst is dat een partner van een ex-president mee doet. Ook geldt Clinton als de eerste vrouw die een kans maakt om de Democratische kandidatuur en vervolgens het presidentschap in de wacht te slepen. Hillary Clinton wordt door opiniepeilers gezien als een sterke kandidaat. „Ze brengt Bill Clinton mee, ze is beroemd, ze brengt geld mee, ze heeft zelf al naam gemaakt en ze heeft een vaste aanhang”, aldus een van hen.

Clinton is nu één van vijf mogelijke Democratische kandidaten. Vorige week meldde de Afro-Amerikaanse Barack Obama zich formeel in de race. Ook hij geldt als een kanshebber en zou de eerste zwarte Democratische kandidaat voor het Amerikaanse presidentschap zijn.

Clinton begon haar campagne om het presidentschap zaterdag met een oproep aan de kiezers tot een dialoog. „ Ik begin niet zomaar een campagne, ik begin een gesprek met jullie, met Amerika”, zegt Clinton in een videoboodschap op haar site. Het internet geldt sinds de verkiezingen van 2004 als één machtig campagne-element.

Als hoofdthema’s van haar beleid noemt ze betaalbare gezondheidszorg en een ‘juist’ einde aan de oorlog in Irak. Clintons standpunt over de oorlog in Irak is binnen de Democratische Partij niet onomstreden.

Als senator stemde Clinton in 2002 voor militair ingrijpen in Irak. Daar is ze nooit op terug gekomen. Evenmin wilde zij zich tot nog toe uitlaten over een deadline voor de terugkeer van de Amerikaanse troepen uit Irak. Wel is zij verklaard tegenstander van het zenden van extra troepen naar Irak. Onlangs besloot president Bush 21.000 extra militairen naar Irak te sturen om met name de veiligheidssituatie in Bagdad te verbeteren.

Voor meer over de campagne van Hillary Clinton zie www.hillaryclinton.com