Groningen kiest plein

Inwoners van de stad Groningen kunnen tot 1 februari 12.00 uur via e-mail een top drie insturen van hun favoriete ontwerpen voor een ingrijpende vernieuwing van de oostzijde van de Grote Markt. Zeven architectenbureaus hebben een ontwerp gemaakt.
Foreign Office Architects Groningen plan voor vernieuwing oostzijde Grote Markt
Foreign Office Architects Groningen plan voor vernieuwing oostzijde Grote Markt

Groningen krijgt een nieuw plein achter de oostzijde, een Nieuwe Markt en een Groninger Forum, waarin de openbare bibliotheek, het Noordelijk Scheepvaartmuseum en de historische collectie van het Groninger Museum worden ondergebracht. Het wordt een centrum voor informatie, cultuur en geschiedenis. De architecten kregen als opdracht om een in het oog springend en sprekend gebouw te ontwerpen, aldus voorzitter Wytze Patijn van de beoordelingscommissie. .

Aanstaande zaterdag komen alle architecten hun ontwerp toelichten bij de expositie in de Martinikerk. Op 2 februari is de uitslag van de publieksenquête bekend. De beoordelingscommissie geeft vervolgens een advies aan B en W, die in een voorstel aan de gemeenteraad het oordeel van de bevolking en het advies verwerkt. De raad beslist welk ontwerp wordt uitgevoerd. Voor de bouw van het Forum, de aanleg van een nieuw plein en een parkeergarage is in totaal 62 miljoen euro nodig, waarvan de stad nu de helft bijeen heeft. Het nieuwe plein en gebouw moeten in 2012 gereed zijn.

Rectificatie / Gerectificeerd

In het artikel Groningen kiest plein (22 januari, pagina 2) stond dat ook het Noordelijk Scheepvaartmuseum in Groningen deelneemt aan het Groninger Forum . Het Scheepvaartmuseum stapte echter vorig jaar uit het Groninger Forum . Alleen het Groninger Museum en de Openbare Bibliotheek zijn bij het forum betrokken.