Graf van Mona Lisa ontdekt – of niet?

Ligt Mona Lisa begraven in een klooster in Florence? Een Italiaanse amateurhistoricus beweert dit. Giuseppe Pallanti, leraar economie aan een Florentijnse middelbare school en in zijn vrije tijd Mona Lisa-vorser, heeft in een dodenregister uit 1542 van het Florentijnse Sant’ Orsola klooster de naam gevonden van Lisa Gherardini. In zijn levensbeschrijving van Da Vinci noemt Giorgio Vasari, schildersbiograaf uit de Renaissance, Gherardini, ook genaamd ‘La Gioconda’, als het model voor het schilderij, maar moderne wetenschappers betwisten dit.

Pallanti, auteur van twee gunstig ontvangen boeken over de identiteit van de vrouw op Leonardo Da Vinci’s beroemdste schilderij, heeft nu aangetoond dat La Gioconda, de vrouw van de rijke zijdekoopman Francesco del Giocondo, bestaan heeft. Ook heeft hij via kadasterdocumenten aangetoond dat Da Vinci haar gekend moet hebben. Tussen 1494 en 1497 woonden de Gherardini’s aan de Via Ghibellina, tegenover de Da Vinci’s. Vader Gherardini was volgens Pallanti bovendien een vriend van Piero Da Vinci, Leonardo’s vader. Leonardo schilderde Mona Lisa tussen 1503 en 1506.

„Ik ben geen kunsthistoricus,” zei Pallanti bij de bekendmaking van zijn ontdekkingen, „Maar het is moeilijk te geloven dat Vasari loog.” De relevantie van zijn vondsten wordt door wetenschappers evenwel in twijfel getrokken. Leonardo-expert Alessandro Vezzosi noemt de aanname dat La Gioconda Mona Lisa is, ‘een basisfout’. Uit een brief van Leonardo zou blijken dat het om de minnares van zijn mecenas Giuliano de Medici gaat. „Als Leonardo Del Giocondo’s vrouw heeft geschilderd, is dat portret nog onbekend.” Vasari beschreef de prachtig geschilderde wimpers en wenkbrauwen op het portret van Lisa Gherardini. Die ontbreken bij Mona Lisa, aldus Vezzosi. (AP)