Geen dollars of euro’s meer voor Pyongyang

De ontwikkelingsorganisatie van de Verenigde Naties, UNDP, zal geen betalingen aan Noord-Korea meer doen in dollars en euro’s. Gevreesd wordt dat Pyongyang harde valuta wegsluist om zijn nucleaire programma te financieren.

Amerikaanse berichten over misbruik van financiële hulp in Noord-Korea zijn voor secretaris-generaal Ban Ki-moon van de VN aanleiding extern onderzoek te gelasten naar de uitgaven van alle VN-organisaties in de wereld.

Het vermoeden van Noord-Koreaans misbruik werd vrijdag verwoord door de Amerikaanse plaatsvervangende ambassadeur bij de VN, Mark Wallace. Zaterdag kondigde de tweede man bij het UNDP, Ad Melkert, aan dat vanaf 1 maart alle betalingen in de lokale munt, de won, zullen geschieden. Melkert ontkende dat de UNDP in strijd heeft gehandeld met de financiële regels van de VN, zoals Wallace vrijdag had gezegd. Hij erkende wel dat de eigen accountants van de UNDP eerder „veel punten van bezorgdheid” hadden aangestipt en dat er „zeer moeilijke onderwerpen” moeten worden aangepakt aangaande de vraag hoe in een gesloten land als Noord-Korea zaken kunnen worden gedaan.

De afgelopen tien jaar heeft de UNDP in totaal bijna 28 miljoen dollar overgemaakt naar Noord-Korea. Melkert zei ook dat de UNDP de won alleen kan aanschaffen via de Noord-Koreaanse centrale bank, wat betekent dat harde valuta het regime in Pyongyang kunnen blijven bereiken.

De aantijging van de VS jegens Noord-Korea komen op een precair moment. Juist vorige week werd vanuit Berlijn substantiële vooruitgang gemeld in onderhandelingen tussen de Amerikaanse gezant Christopher Hill en de Noord-Koreaanse diplomaat Kim Kye Gwan over beëindiging van het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma in ruil voor economische hulp. Maar knelpunt vormen nog steeds de sancties die de VS in september 2005 troffen door Noord-Koreaanse rekeningen bij de Banco Delta Asia te blokkeren. Die bank was volgens de VS draaischijf in wapen- en drugshandel en witwaspraktijken. De sancties kwamen zo hard aan dat het regime een net gesloten akkoord over stopzetting van het nucleaire programma verscheurden en het in oktober een kernproef nam.

Secretaris-generaal Ban zei zaterdag in een verklaring dat onafhankelijk onderzoek nodig is naar de uitgaven van alle VN-organisaties, zoals het kinderfonds Unicef, het bevolkingsfonds UNFPA en het voedselprogramma WFP. De dit jaar aangetreden Ban heeft er belang bij het imago van de VN zo snel mogelijk te herstellen na het corruptieschandaal met het Iraakse olie-voor-voedsel-programma.