Filmfonds biedt meer geld voor artistieke plannen

AMSTERDAM, 22 jan Het Nederlands Fonds voor de Film gaat meer investeren in artistieke kwaliteit. De instelling gaat producenten hogere subsidies toekennen voor de eigenzinnigste en origineelste filmplannen. Ook krijgen jonge makers extra aandacht. Het fonds presenteerde vrijdag het nieuwe speelfilmbeleid naar aanleiding van de Filmbrief van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Het beleid houdt in: minder bureaucratie en meer ruimte voor makers om scenario's zo goed mogelijk te ontwikkelen. De subsidies worden variabel en de maximumbedragen voor publieks- en artistieke films verdwijnen. Het Filmfonds geeft jaarlijks 15 miljoen euro aan Nederlandse speelfilms, 2 miljoen meer dan voorheen. Het extra geld is voor kunstzinnige films, kinderfilms en internationale coproducties. Bijna de helft van de 15 miljoen euro komt uit de 20 miljoen euro die het kabinet beschikbaar stelt. Het overige deel, 13 miljoen, gaat naar een fonds dat makers steunt die al tweederde van de financiering van hun film rond hebben.