Filmfestival, filmprijzen en wereldleiders in Davos

1Woensdag begint het Internationaal Film Festival Rotterdam. De openingsfilm (voor genodigden) van dit jaar is La antena van de Argentijnse Esteban Sapir. De zwart-wit film over een ‘surrealistische televisiedictatuur’ is volgens festivaldirecteur Sandra den Hamer een van de meest originele films van het komende seizoen. „Een cinefiel statement tegen de macht van massamedia die ons altijd maar meer van het-zelfde voorschotelen”, zo zei ze eerder dit jaar. De openingsfilm voor het publiek is woensdagavond Rescue Dawn van Werner Herzog. De prijzen van het festival worden uitgereikt op vrijdag 2 februari, de een-na-laatste dag van het festival.

2Morgenmiddag half vier Nederlandse tijd worden de nominaties voor de Oscars bekendgemaakt. De uitreiking van de 79ste Academy Awards is op zondag 25 februari, actrice Ellen DeGeneres (van de comedy Ellen) is dit jaar de presentator van het prijzengala. Paul Verhoevens Zwartboek is de Nederlandse inzending voor Best foreign language film of the year.

Vandaag worden de nominaties voor de Razzie Awards bekendgemaakt, de prijzen voor de slechtste films. De uitreiking van de 27ste Golden Raspberry Awards, zoals de prijs voluit heet is op zaterdag 24 februari, een dag voor de uitreiking van de Oscars (of, zoals het op razzies.com wordt genoemd: The Annual Giving Out of the Little Gold Naked Men).

3Woensdag begint in het Zwitserse Davos het World Economic Forum, de jaarlijkse ‘informele’ topontmoeting van meer dan 2.000 politieke en economische leiders. Dit jaar worden onder andere verwacht Tony Blair, Angela Merkel, Google-oprichters Sergey Brin en Larry Page, Rijkman Groenink (topman ABN-AMRO) en mediamagnaat Rupert Murdoch. Het Forum duurt tot en met zondag.

Vandaag begint in Nairobi het World Social Forum, de WEF-tegenhanger van antiglobalisten.

4President Bush spreekt morgenavond zijn jaarlijkse State of the Union uit, geadresseerd aan het Congres, de gezamenlijke vergadering van Senaat en Huis van Afgevaardigden. En het zal wel weer vooral gaan over Irak.

Verder deze week, niet vergeten:

donderdag is Gedichtendag;

donderdag veilt Sotheby’s New York een schilderij van Rembrandt uit 1661 (portret van apostel Jacobus de Meerdere), verwachte opbrengst: 18 tot 25 miljoen dollar;

donderdag weten we wie de Jonge Ambtenaar van het Jaar is;

donderdag wordt de Dierenbeschermer van het Jaar benoemd;

Samenstelling: Peter Leijten