Ecoloog Hulot toch geen kandidaat

De populaire televisiepersoonlijkheid Nicolas Hulot is toch geen kandidaat voor de Franse presidentsverkiezingen. Dat heeft de ecoloog vanmorgen in Parijs bekend gemaakt.

Hulot zei vanmorgen dat hij denkt een „grotere druk” op de politiek te kunnen uitoefenen in het voordeel van de ecologie als hij geen kandidaat is.

Voor de andere kandidaten, onder wie de favorieten Nicolas Sarkozy en Ségolène Royal, betekent het opgeven van Hulot het wegvallen van een complicatie in de verkiezingsstrijd. Na elf weken campagne voorspelden opiniepeilers dat Hulot een rol van betekenis zou spelen in de eerste ronde in april, met mogelijk meer dan tien procent van de stemmen. Het gevaar zou daardoor groot zijn dat de kiezersgunst zou worden versnipperd. Daardoor zou hetzelfde kunnen gebeuren als in 2002, toen de socialistische kandidaat Lionel Jospin in de eerste ronde achter de extreem-rechtse Jean-Marie Le Pen eindigde.

Hulot had steeds gezegd „liever niet” kandidaat te zijn, maar zich daartoe geroepen te voelen zolang het gevaar van ecologische catastrofe niet voldoende centraal zou staan in de politiek. Hij lanceerde een ‘ecologisch pact’ dat alleen door de extreem-linkse anti-liberale en de extreem-rechtse kandidaten niet is getekend.

Onder anderen Royal en Sarkozy hebben beloofd de vijf voorstellen van Hulot uit te voeren, waaronder het benoemen van een vice-premier voor duurzame ontwikkeling, extra brandstofbelasting en een groot maatschappelijk debat over ecologie. Hulot zei vanmorgen dat de kandidaten hun belofte zullen nakomen en zijn plannen zullen uitvoeren.

Vlak voor het afzeggen van Hulot meldde zich dit weekeinde een vijfde ecologische presidentskandidaat, de anti-globalist José Bové, die onder andere bekend werd door acties tegen McDonald’s. Hij zei gehoor te willen geven aan een petitie van 25.000 mensen die in hem de meeste geschikte anti-liberale kandidaat zien.

Eerder had Bové zich teruggetrokken, toen bleek dat de trotskisten, communisten en groenen het niet eens konden worden over een gemeenschappelijke kandidaat. Behalve Bové zijn nu zeven kandidaten links van de PS op campagne. Hulot, die oude vriendschapsbanden heeft met zowel president Chirac als de leider van de Groenen, Dominique Voynet, heeft zichzelf altijd buiten de links-rechts verdeling geplaatst.