Dood leider Abu Sayyaf bevestigd

Khadaffy Janjalani, leider van de Filippijnse moslimterroristische beweging Abu Sayyaf, is in september omgekomen bij gevechten met het leger. Dat hebben Amerikaanse DNA-tests waarvan de resultaten zaterdag werden bekendgemaakt, aangetoond.

„We hebben de jackpot gewonnen. We weten zeker dat het Janjalani is”, zei legerleider Hermogenes Esperon zaterdag. „We hebben het zwaartepunt van terrorisme in de Filippijnen geneutraliseerd.” Weefsel van het vorige maand op het eiland Jolo gevonden lichaam is in de VS vergeleken met dat van een broer van Janjalani. De VS, die Janjalani op hun terreurlijst hadden geplaatst en vijf miljoen dollar voor hem uitgeloofd, noemen zijn dood „een belangrijke en positieve stap voorwaarts”.

Abu Sayyaf strijdt voor een onafhankelijke islamitische staat in de Filippijnen en onderhoudt banden met het regionale terreurnetwerk Jema’ah Islamiyah. Zeker dertig Indonesische leden van Jema’ah Islamiyah, onder wie twee mannen die betrokken zouden zijn bij de aanslagen op Bali in 2002, en 400 Abu Sayyaf-strijders zouden zich op Jolo verschuilen. Janjalani en zijn vertrouwelingen worden beschuldigd van de aanslag op een veerboot in 2004, waarbij 116 doden vielen, piraterij en massale ontvoeringen, waaronder die van drie Amerikanen. Twee van hen zijn omgekomen.

In een vandaag in het Filippijnse dagblad Philippine Daily Inquirer verschenen interview zegt Janjalani dat zijn beweging vrijwilligers heeft geleverd voor Al-Qaeda in Afghanistan, in ruil voor geld dat hij ontvangen zou hebben van Osama bin Ladens zwager Jamal Khalifa en Ramzi Yousef, een andere vertrouweling van de Al-Qaeda-leider.

Het leger is afgelopen augustus met 7.000 man sterk een klopjacht op Jolo begonnen, daarbij gesteund door honderd Amerikaanse special forces. Sindsdien zijn volgens legerleider Esperon zeventig Abu Sayyaf-strijders gedood, onder wie een van Janjalani’s beoogde opvolgers, Abu Sulaiman.

Vandaag meldde het leger dat het leiderschap van de beweging is overgenomen door de zeventiger Radullan Sahiron, een volksheld op Jolo die in de jaren zeventig een hand verloor in gevechten met veiligheidstroepen. Met de twee Indonesiërs Dulmatin en Umar Patek is hij nu het belangrijkste doelwit. „We zullen ze treffen terwijl ze in een crisis zitten”, aldus legerleider Esperon. „Dit jaar zullen we de restanten van Abu Sayyaf opruimen”, beloofde president Arroyo vandaag. (AP, Reuters)