Dochter ABN in VS naar Citigroup

ABN Amro verkoopt een deel van haar Amerikaanse hypotheekbedrijf aan ’s werelds grootste financiële concern Citigroup. Dat hebben de Nederlandse en de Amerikaanse bank vanochtend bekendgemaakt.

De Amerikaanse huizenmarkt koelt al ruim een jaar af. In grote delen van het land daalt zowel de huizenprijs als het aantal verkochte woningen. Het Amerikaanse onderdeel van ABN Amro – de ABN Amro Mortgage Group – is met 1,5 miljoen klanten een van de grootste leningverstrekkers van de VS en houdt zich vanuit de staat Michigan bezig met de verkoop en administratie van hypotheken.

„ABN Amro Mortgage Group heeft in een teruglopende markt de omzet en verkopen zien stijgen”, zegt ABN Amro-bestuurder Joost Kuiper. „Het marktaandeel is daardoor toegenomen.”

Citigroup noch ABN Amro heeft bekendgemaakt wat de overnamesom is. Schattingen van analisten over de prijs voor het onderdeel lopen uiteen, maar de boekwaarde zou rond de 2,8 miljard dollar (2,2 miljard euro) liggen. De waarde van de hypothekenportefeuille bedraagt 224 miljard dollar. Ook neemt Citigroup 9 miljard dollar aan activa over. ABN Amro zegt een bescheiden boekwinst op de verkoop te maken. Volgens analisten zal deze boekwinst rond de 200 miljoen dollar bedragen.

Het hypotheekbedrijf werd niet meer gezien als kernactiviteit. Het telt 3.000 werknemers, van wie 2.500 tussenpersonen, en is onderdeel van ABN Amro en de Amerikaanse dochter Lasalle Bank. Wanneer de overname afgerond is – waarschijnlijk eind maart – verstrekken de banken meer informatie over onder meer de overnameprijs.

De regio in de VS waar Lasalle actief is, is een van de vier thuismarkten van de Nederlandse bank. ABN Amro wil op haar thuismarkten, waar zij ook Nederland, Brazilië en Italië toe rekent, een leidende positie hebben.