Dichter en zanger Gert Vlok Nel (42)

GERT VLOK NEL T.A.V. KUNSTREDAKTIEFOTO LEX VAN ROSSEN
GERT VLOK NEL T.A.V. KUNSTREDAKTIEFOTO LEX VAN ROSSEN Rossen, Lex van

Gert Vlok Nel komt uit Zuid-Afrika. Hij publiceerde in 1993 één dichtbundel, het goed ontvangen Om te lewe is onnatuurlik en maakte daarna één cd, Beaufort-Wes se Beautiful Woorde. Met zijn hypnotiserende voordracht en bijzondere singer/songwriterstijl verwierf Vlok Nel zich in Zuid-Afrika een cultstatus.

Wat was de eerste plaat die je zelf kocht?

„Greatest Hits van The Beatles. Ik was al zestien of zeventien toen ik voor het eerst The Beatles hoorde, want op de radio werden ze bij ons niet gedraaid. Het was een openbaring."

Ben je een verzamelaar?

„Tussen 2000 en 2001 woonde ik op straat. Mijn hele collectie is toen gestolen en kwijtgeraakt. Ik had veel van Tom Waits, maar ook Weense walsen en soundtracks."

Favoriete plaat:

„Dat zijn Baker Street van Gerry Rafferty en Mr. Tambourine Man van Bob Dylan. Rafferty hoorde ik in 1978 voor het eerst, in een café. Het was alsof ik de Heer vond. Bob Dylan is in Zuid-Afrika door het Apartheidregime altijd verboden geweest, ook zijn liefdesliedjes. Pas in 1993 is de ban opgeheven. Bij de zee zing ik altijd Mr. Tambourine Man.”

Beste dansnummer:

„Ik dans nooit. Maar als ik dans, is het op ABBA."

Troostplaat:

„Een oud folkliedje Will you go lassie, will you go. Het gaat over naar huis gaan, over het verlangen naar huis. ‘Thuis’ is het belangrijkste woord dat ik ken.”

Wat is de laatste cd die je gekocht hebt?

„De cd Lieg en Blieg van de Afrikaanse groep Die Kaalkop Waarheid.”

Gert Vlok Nel is te zien: 28/1 Paradiso (16.00), Amsterdam; 30/1 Oosterpoort, Groningen; 1/2 Roepaen, Ottersum; 2/2 013, Tilburg.

    • Hester Carvalho