Dertien doden bij grootschalige staking in Guinée

Dertien doden bij grootschalige staking in Guinée Conakry, 22 jan. Guinese soldaten rijden weg met twee tankjes benzine, dat een schaars goed is geworden. Het openbare leven in het West-Afrikaanse land ligt sinds 10 januari plat door een grote staking. Scholen en winkels zijn gesloten en ook in de zeehaven ligt het werk stil. Met de staking wil de vakbond de regering onder druk zetten om af te treden. President Lansana Conté riep gisteren de bevolking en het leger van Guinée op om hem te steunen. Tijdens confrontaties tussen demonstranten en veiligheidstroepen in buitenwijken van de hoofdstad Conakry zijn vanochtend drie jonge demonstranten gedood. Zaterdag vielen ten minste drie doden en twintig gewonden in het zuidoostelijke stadje N'Zerekore. Het aantal doden tijdens de staking is daarmee op 13 gekomen. De geplaagde president, sinds 1984 aan de macht, verscheen gisteren op televisie. Het was zijn eerste openbare optreden sinds het begin van de protesten. Die braken los nadat Conté ingreep in een rechtszaak tegen twee mannen die ervan worden verdacht de staat voor miljoenen dollars te hebben bestolen. Foto AFP Guinean soldiers carry gas drum near a gas station in central Conakry, 21 January 2007 as people flock to petrol stations still selling gas. Embattled Guinean President Lansana Conte called on his country's armed forces to stand united in the face of a crippling general strike that has claimed 10 lives as pressure mounted Sunday for him to resign. AFP PHOTO GEORGES GOBET
Dertien doden bij grootschalige staking in Guinée Conakry, 22 jan. Guinese soldaten rijden weg met twee tankjes benzine, dat een schaars goed is geworden. Het openbare leven in het West-Afrikaanse land ligt sinds 10 januari plat door een grote staking. Scholen en winkels zijn gesloten en ook in de zeehaven ligt het werk stil. Met de staking wil de vakbond de regering onder druk zetten om af te treden. President Lansana Conté riep gisteren de bevolking en het leger van Guinée op om hem te steunen. Tijdens confrontaties tussen demonstranten en veiligheidstroepen in buitenwijken van de hoofdstad Conakry zijn vanochtend drie jonge demonstranten gedood. Zaterdag vielen ten minste drie doden en twintig gewonden in het zuidoostelijke stadje N'Zerekore. Het aantal doden tijdens de staking is daarmee op 13 gekomen. De geplaagde president, sinds 1984 aan de macht, verscheen gisteren op televisie. Het was zijn eerste openbare optreden sinds het begin van de protesten. Die braken los nadat Conté ingreep in een rechtszaak tegen twee mannen die ervan worden verdacht de staat voor miljoenen dollars te hebben bestolen. Foto AFP Guinean soldiers carry gas drum near a gas station in central Conakry, 21 January 2007 as people flock to petrol stations still selling gas. Embattled Guinean President Lansana Conte called on his country's armed forces to stand united in the face of a crippling general strike that has claimed 10 lives as pressure mounted Sunday for him to resign. AFP PHOTO GEORGES GOBET AFP