Democraten Servië halen meerderheid

Bij de parlementsverkiezingen van gisteren in Servië zijn de extremistische ultranationalisten volgens verwachting de grootste partij gebleven. Maar democratische partijen kunnen gezamenlijk wel een meerderheidsregering vormen.

De ultranationalistische Servische Radicale Partij (SRS) kreeg volgens de nog voorlopige uitslag 28,32 procent van de stemmen, hetgeen neerkomt op 81 van de 250 zetels in het parlement, een verlies van één zetel. De SRS, waarvan de voorzitter Vojislav Šešelj in Den Haag in de gevangenis zit op verdenking van oorlogsmisdaden, heeft als grootste partij het recht te proberen een nieuwe regering te vormen. Zij zag echter, bij monde van vicevoorzitter Tomislav Nikolic, van dat recht af omdat geen enkele partij met de SRS wil samenwerken en Nikolic nooit een parlementaire meerderheid kan behalen.

De Democratische Partij (DS) van president Boris Tadic, die de afgelopen jaren in de oppositie is geweest, maakte een grote sprong. Ze werd, met 22,67 procent van de stemmen en 65 zetels, de tweede partij van het land. In het uitgaande parlement bezat de DS 37 zetels. De DSS, de partij van de conservatieve premier Vojislav Koštunica, veroverde 47 zetels, een verlies van zes. G17 Plus, de partij van de economische hervormers, verloor 15 van haar 34 zetels.

Algemeen wordt verwacht dat deze drie partijen, DS, DSS en G17 Plus, een regering gaan vormen. Die kan rekenen op 131 van de 250 zetels. Vannacht al brak ruzie uit over de vraag wie premier moet worden. Zowel DS als DSS maakt aanspraak op de post van premier. Al voor de verkiezingen maakte Koštunica, tot nu toe leider van een minderheidsregering, er geen geheim van tot elke prijs premier te willen blijven, ook al was duidelijk dat de DS groter zou worden.

De socialisten (van wijlen Slobodan Miloševic), die Koštunica’s regering de afgelopen jaren met hun gedoogsteun in het zadel hebben gehouden, verloren zes van hun 22 zetels. De Servische Vernieuwingsbeweging SPO van minister van Buitenlandse Zaken Vuk Draškovic haalde de kiesdrempel van vijf procent niet en verdwijnt uit het parlement. Nieuw in dat parlement is de Liberaal-Democratische Partij LDP van Cedomir Jovanovic, die met 5,34 procent van de stemmen vijftien zetels veroverde.

Zeven zetels gaan naar partijen van etnische minderheden, die in Servië niet hoeven te voldoen aan de eis de kiesdrempel te halen. Zo krijgen de Hongaren drie, de moslims twee en twee Roma-partijen elk één zetel. De opkomst bedroeg 60,4 procent. (Reuters, VIP, AFP)