Carla Bruni ondergaat koersverandering – helaas

cd pop Carla Bruni: No Promises Naïve/PIAS
cd pop Carla Bruni: No Promises Naïve/PIAS

cd pop

Carla Bruni: No Promises Naïve/PIAS

**---

Erfgename van Italiaanse autobandenmagnaat, ex van Mick Jagger en Donald Trump, gewezen fotomodel met vele miljoenen op de bank. De Italiaanse, in Parijs neergestreken schone Carla Bruni was bepaald geen kansarme dame toen ze enkele jaren geleden besloot de catwalk vaarwel te zeggen voor een zangcarrière.

Haar debuutalbum Quelqu’un m’a dit was een wonder van breekbare schoonheid, niet ver verwijderd van de eerlijke, akoestische chansons waarmee Françoise Hardy populair werd. Twee miljoen exemplaren verder leek het een gouden formule.

Maar pas op met magie, want de kans bestaat dat die uit elkaar ploft. Bruni ondergaat op No Promises een drastische koersverandering. Ze zingt nu in het Engels en zocht voor inspiratie bij de grote dichters uit het Britse taalgebied W. B. Yeats, W. H. Auden en Emily Dickinson. Hun zware teksten verlenen een pretentie aan de plaat die niet geheel overeenstemt met Bruni’s muziek, die neigt naar inwisselbare easy listening. Niet onaangenaam, maar No Promises is een plastic roos vergeleken bij de tere orchidee van haar debuut.

    • Jan Vollaard