‘Black Book mist diepgang’

De Britse critici hebben Paul Verhoevens film Black Book (Zwartboek), die hier sinds eind vorige week is te zien, sceptisch ontvangen. Het meest vernietigend is Peter Bradshaw van The Guardian. In een stukje maakt hij korte metten met de film. „De hemel weet dat niemand subtiliteit verwacht van Paul ‘Showgirls’ Verhoeven”, zo begint zijn recensie. Vervolgens noemt hij de film soft porno en een ,,bijzonder humorloze episode van ‘ ’Allo ’Allo’. Volgens Bradshaw is het een vulgaire film, die bovendien te lang duurt.

Ook veel andere critici zijn matig te spreken over Verhoevens nieuwe werk. Cosmo Landesman van The Sunday Times ergert zich eveneens aan de overvloedige seksscènes. „Ik wil geen erotische gedachten tussen scènes met nazi-gruwelen. En ik hoef ook geen vrouwen te zien die een plas doen. Dank u wel.” Het drama van de hoofdrolspeelster (gespeeld door Carice van Houten) mist volgens Landesman diepgang. De film doet naar zijn zeggen meer denken aan een goede thriller van Agatha Christie.

Nicholas Barber in The Independent on Sunday meent dat de film zijn doel voorbijschiet. „Terwijl het verhaal zo gruwelijk zou moeten zijn, is het moeilijk al te ontsteld te raken wanneer het allemaal wordt afgedaan als een flink avontuur.” Ook hij hekelt Verhoevens nadruk op seks. Hij vermeldt hoe Carice van Houten het haar verft om herkenning te voorkomen. „Verhoeven being Verhoeven”, smaalt de criticus, verft ze ook haar schaamhaar.

Philip French in The Observer is positiever over de film. Maar ook hij meent dat de film in wezen niet meer is dan een thriller. Volgens hem haalt Black Book het bovendien niet bij de film De Aanslag uit 1986 van Fons Rademakers, gebaseerd op de roman van Harry Mulisch. Het positiefst is de populaire krant The Daily Mail.