Beaujolais: richt je op de cru’s

Jarenlang waren Marcel en Marie heimelijk verzot op elkaar. Uren wandelden ze door het glooiende landschap van de Beaujolais. De ontluikende druivenknoppen in het voorjaar, volle trossen van de mooiste Gamaydruiven in het najaar en dieprode uitgeputte bladeren na de oogst trokken aan hen voorbij. Onstuitbaar verliefd, maar angstig tegelijk dat haar vader nooit toestemming zou geven voor een huwelijk met de zoon van zijn meest gevreesde concurrent.

Mijn fantasie gaat te ver. Waarschijnlijk heeft dit romantische relaas nooit zo plaatsgevonden. Feit is wel dat Marcel Lapierre en zijn vrouw Marie een gerespecteerd wijnmakend stel zijn in Villié Morgon.

Ze produceren beiden hun eigen wijn. Met aandacht en respect voor omgeving. Geen overhaaste productiemethoden en geen chemische bestrijdingsmiddelen. Nadat iedere druiventros met de hand van de vijfenveertig jaar oude wijnranken is geplukt, worden de druiven gekneusd en het sap opgevangen.

Daarna laat Marcel de most – het druivensap vóór de gisting – uitsluitend met natuurlijke gisten langzaam ontwikkelen tot een mooie wijn. Sulfiet, wat veelvuldig toegevoegd wordt om de wijn te conserveren en waar je bij te gortig gebruik hoofdpijn van krijgt, is taboe in hun wijnen. Puur en ongefilterd worden ze gebotteld.

Ik kocht voor vijftien euro een fles Marcel Lapierre Morgon 2005 bij Vleck Wijnen in Amsterdam. Een vlezige rode wijn, zonder de bekende Beaujolais snoeperigheid, maar met structuur, serieuze fruittonen en een licht aardse ondertoon, sexy en bijna onweerstaanbaar. Heerlijk bij wild of, zoals ik hem dronk bij een rillettes van tamme eend.

De Beaujolais, vooral bekend door de Beaujolais Nouveau, waar de Japanners helemaal voor gaan, maar waar wij onze neus voor optrekken vanwege zijn enkelvoudigheid en hoge zuurgraad, biedt een schat aan mooie wijnen. Richt je vooral eens op de cru’s, de betere gebieden waarvan er twaalf zijn zoals bijvoorbeeld Morgon, Saint-Amour, Juliénas en Fleurie. Daar komen de mooiste Beaujolais wijnen vandaan die het verdienen om gedronken te worden. Als ze dan ook nog eens op eerlijke wijze gemaakt worden, zonder toevoeging van allerlei ‘shit’, met liefde voor het product en de natuur, kunnen wij er nog jaren van blijven genieten.

Verder lezen: www.wijnsuggestie.nl

    • Cuno van 't Hoff