AVR doet grote aankoop in afval

Het Rotterdamse afvalconcern AVR neemt afvalbedrijf Van Gansewinkel over. Dat hebben beide bedrijven vanmiddag bekendgemaakt. Achter de overname zitten twee van de drie investeringsmaatschappijen die AVR vorig jaar voor 1,4 miljard euro van de gemeente Rotterdam kochten: het Britse CVC en het Amerikaanse KKR.

De overnameprijs is niet bekendgemaakt, maar volgens ingewijden is met de aankoop een bedrag van circa 700 miljoen euro gemoeid. Dat betekent dat oprichter en grootaandeelhouder Leo van Gansewinkel, die 76 procent van de aandelen bezit, ruim 500 miljoen euro incasseert. Van Gansewinkel stond in 2006 op de 96ste plaats van Quote 500-lijst van rijkste Nederlanders met een geschat vermogen van 225 miljoen euro. De overige aandelen van Van Gansewinkel zijn in handen van het management (5 procent) en ING Bank (19 procent).

Door de overname krijgt AVR ongeveer 15 procent van de Nederlandse afvalmarkt in handen. AVR was al de grootste afvalverwerker in Nederland met een omzet van ruim 500 miljoen euro in 2006. Van Gansewinkel had vorig jaar een omzet van meer dan 600 miljoen euro, waarvan tweederde in Nederland behaald werd.

Volgens André Donders, directeur van de Vereniging Afvalbedrijven, betekent de overname een „behoorlijke opschaling” van de Nederlandse afvalbranche. Van Gansewinkel (4.000 werknemers) is vooral groot in de inzameling van afval bij bedrijven en huishoudens. AVR (2.000 werknemers) is met name actief in de verwerking en verbranding van afval. Het bezit drie van de elf Nederlandse afvalverbrandingsinstallaties.

Daan den Ouden, bestuursvoorzitter van AVR, zal de combinatie tot drie maanden na de overdracht van de aandelen leiden. Daarna wordt hij opgevolgd door de huidige bestuursvoorzitter van Van Gansewinkel, Ruud Sondag. Den Ouden blijft adviseur.