Altijd weer die boze buitenwereld

Ook in 2007 lijkt Feyenoord weinig bespaard te blijven. De eerste nederlaag is al binnen en zonder te spelen ligt de club uit het UEFA-Cuptoernooi. Afgelopen vrijdag werd Feyenoord in hoger beroep alsnog zwaar gestraft voor de onlusten in Nancy.

Directeur Chris Woerts sprak vorige week donderdag tijdens de nieuwjaarsreceptie van een gifbeker die helemaal leeg gedronken moest worden. Die receptie trok weinig publiciteit. Dat kwam enerzijds door de storm van die dag, maar ook door de afwezigheid van oud-voorzitter Jorien van den Herik die in het verleden altijd voor spektakel zorgde. Vorig jaar wist hij nog de aandacht te trekken door NOC*NSF in een kwaad daglicht te stellen: de sportkoepel zou toenmalig minister Verdonk van Vreemdelingenzaken hebben geadviseerd om de naturalisatie van de Ivoriaan Salomon Kalou tegen te houden. Het tegendeel was volgens betrokkenen het geval geweest.

Woerts moest donderdag terugkijken op een bijzonder moeilijk jaar. Sportief en bestuurlijk. Terecht betuigde hij zijn respect voor trainer Erwin Koeman die zijn rug in alle crises bij de club recht wist te houden. Volgens de afgedrukte speech op de website sprak Woerts ook over „de berichtgeving over de financiële sores”. Niet zozeer het chronische geldgebrek was blijkbaar het probleem, maar meer de publicaties erover in de media.

Die opmerking is tekenend voor de slachtofferrol waarin Feyenoord zich vaak manoeuvreert. Het ligt meestal aan de beeldvorming, aan de buitenwereld, veel minder aan de club zelf. „We moeten het beeld dat de buitenwereld van ons heeft veranderen”, vindt Woerts.

Ook rond Nancy lijkt Feyenoord zich vooral slachtoffer te voelen. Ook toen speelde volgens de club de beeldvorming een rol. Natuurlijk waren het fans van Feyenoord, maar de club zelf kon naar eigen zeggen weinig verweten worden. „Ik ben blij dat de UEFA is afgegaan op de feiten en niet op de beeldvorming”, sprak Woerts in december na het eerste milde oordeel – alleen een hoge boete – van de Europese voetbalbond. In hoger beroep werd vrijdag anders beslist. Verrassend, de feiten zijn dezelfde gebleven.

Erik van der Walle

    • Erik van der Walle