78 doden bij bomaanslag in centrum van Bagdad

Vanochtend zijn zeker 78 mensen gedood bij twee achtereenvolgende bomontploffingen in een shi’itische handelswijk in het centrum van Bagdad. Dit weekeinde zijn de eerste Amerikaanse versterkingen gearriveerd die de Amerikaanse president George Bush stuurt voor een extra inspanning om de Iraakse hoofdstad te helpen pacificeren.

Bij de aanslag in Bab al- Sharji werden volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken meer dan 100 mensen gedood. De bommen ontploften in de buurt van een markt in tweedehands goederen. Gisteren werden 14 mensen in Bagdad bij bomaanslagen gedood en 29 lijken gevonden die op verschillende plaatsen waren achtergelaten.

Meer dan 3.200 Amerikaanse militairen zijn in Bagdad aangekomen van de in totaal 17.000 die door Washington zijn beloofd. Er gaan ook extra Iraakse brigades naar de hoofdstad, maar het is niet duidelijk of die al onderweg zijn. Toen het huidige, tot dusverre mislukte offensief in de zomer begon, bleek een aanzienlijk deel van de toegezegde Iraakse versterkingen weg te blijven. Volgens Amerikaanse generaals is een groot aantal manschappen nodig om de 7 miljoen inwoners tellende hoofdstad huis-aan-huis op geweldplegers en wapens te doorzoeken en ook het shi’itische Leger van de Mahdi aan te pakken. Deze militie van de anti-Amerikaanse geestelijke Muqtada Sadr is verantwoordelijk voor moordpartijen onder sunnieten en voor etnische zuiveringen.

Zaterdag was een van de bloedigste dagen voor de Amerikanen met 25 doden, voor ruim de helft het gevolg van het neerstorten van een legerhelikopter bij Bagdad. Het is nog niet duidelijk of de helikopter door rebellen is neergehaald. Vijf Amerikanen werden gedood bij een aanval op een gebouw in de shi’itische heilige stad Kerbala waar overleg plaatshad over de beveiliging van pelgrims tijdens de komende shi’itische rouwperiode. Volgens de Amerikanen was een shi’itische militie verantwoordelijk voor de aanval, maar de provinciegouverneur wees naar sunnitische rebellen.

Muqtada Sadrs politieke vleugel kondigde gisteren aan zijn twee maanden oude boycot van het parlement te beëindigen. De boycot werd indertijd gestart uit protest tegen de ontmoeting van de eveneens shi’itische premier Nouri al-Maliki met president Bush. De verzoening van Sadr met zijn shi’itische bondgenoten komt na verklaringen van Maliki dat het Leger van de Mahdi de wapens moet neerleggen en na arrestaties onder medewerkers van Sadr. (AP, Reuters, AFP)