7 redenen om thuis te blijven

Eigen poezie in nieuwe vorm
Eigen poezie in nieuwe vorm

Satellietkaarten

www.googlesightseeing.com

Altijd al bang als je naakt ligt te zonnen dat er in dat laag overvliegende vliegtuig een bekende zit? Mensen in Den Haag moeten extra oppassen. Als net de verkeerde NASA-satelliet overvliegt beland je zeker in de top tien van blote Hagenezen op Google Earth, bijgehouden op de website googlesightseeing.com. Toen de satellietkaarten circa twee jaar geleden beschikbaar kwamen voor de burger, zorgden ze voor af en toe een opmerkelijk bericht: een auto op een parkeerplaats in het Australische Perth die leek te vliegen en een fontein in het Belgische Maasmechelen die de vorm van een hakenkruis bleek te hebben, zonder dat het stadsbestuur dat ooit was opgevallen. Toen zich steeds meer digitale toeristen meldden, richtten de broers Alex en James Turnbull de site googlesightseeing.com op, met als motto: Why bother seeing the world for real? Hier worden alle vondsten bijgehouden, van gebouwen (de ranch van Harrison Ford) en rariteiten (een duin in Peru die op het gezicht van Jezus lijkt), tot grote letters (reclame-uitingen en in het grasveld gemaaide teksten als Peace on Earth). (TV)

2 Consumenten

Radar, uitreiking Loden Leeuw

Ned.1, 20.30-21.10u.

De Loden Leeuw is een televisieprijs voor de meest irritante reclamespot. Daarnaast is er sinds 2004 ook een persoonlijkheidsprijs voor de meest irritante Bekende Nederlander in een reclamespotje. De kanshebbers voor de Loden Leeuw 2006 zijn Ohra, Danone, Cif, LOI (Duits), Pearle, Bavaria, UPC, Lu Koekjes, Vicks en Media Markt. Vorig jaar won internetaanbieder Scarlet, met een meisje in lingerie, de eerste prijs.

3 Documentaire

Tegenlicht: Van de straat

Ned.2, 20.55-21.47u.

Ruim een jaar geleden sloot de gemeente Rotterdam de tippelzone aan de Keileweg. De Rotterdamse verslavingszorg is ingezet om in haar klinieken zoveel mogelijk van de voormalige verslaafde prostituees in behandeling te nemen. De documentaire speelt zich af in de spreekkamer van psychiater Hauptmann in het OCC, waar aan de hand van de verhalen van Anneke en Cindy een beeld wordt geschetst van de problematiek.

4 Serie

America’s Next Topmodel

RTL 5, 21.30-22.30u.

Op RTL 5 is alweer het zesde seizoen te zien van America’s Next Topmodel, en het houdt niet op. In Amerika is het zevende seizoen in de herfst van 2006 begonnen en het tweede seizoen van Holland Next Topmodel wordt voorjaar 2007 verwacht. Inmiddels zijn er drie afvalrondes geweest. Vorige week ging het tussen Kari en Gina. Alhoewel Gina’s foto niet echt bijzonder was volgens de jury en ze nogal onzeker is, moest Kari weg.

5 Dichten

Gedichten schrijven

www.edit.punt.nl

Op de website En dat is tien, afgekort tot e.d.i.t., kunnen liefhebbers van de dichtkunst hun eigen poëzie in een nieuwe vorm achterlaten. Op elke van de tien regels van het gedicht komt er een woord bij. Een voorbeeld: „Kijk/zie je/ ik ren weer/ leef weer, dans weer/in leefweer dans ik ritmisch”. En zo nog vijf langere regels verder, tot een slotzin van tien woorden. Geïntrigeerd geraakt door dit gedicht van Myrte, of denk je dat je het zelf beter kunt? Probeer het dan zelf eens op deze site van Jessica van der Burg, columniste van het Algemeen Dagblad. Van der Burg probeerde vorig jaar Nederlanders ook al aan het schrijven te krijgen met haar project ‘Honderd schrijvers’, waar mensen gezamenlijk aan een roman konden werken. Dat project kwam helaas niet van de grond. De poëziesite lijk beter aan te slaan. Op de site staan op dit moment al tachtig e.d.i.t.- gedichten. (LvB)

6 Dvd

North & South

Adviesprijs 11,49 euro

Ook zo genoten van Pride and Prejudice met Colin Firth en Jennifer Ehle als mister Darcy en Elizabeth Bennet? Dan moet je zeker naar de Britse miniserie North & South kijken, gebaseerd op het gelijknamige boek van Elizabeth Gaskell. North & South vertelt het verhaal van domineesdochter Margaret Hale, die met haar ouders verhuist van het platteland naar arbeidersstadje Milton. Een van de fabrieken daar wordt geleid door mister Thornton en hoewel deze goed voor zijn arbeiders zorgt, gaan zij toch staken in een poging loonsverhoging te krijgen. Margaret kiest partij voor de arbeiders. Dit leidt tot een conflict met mister Thornton die zij inmiddels heeft ontmoet en die verliefd op haar is geworden. Er volgen vele misverstanden, grote drama’s en vooral mooie romantische fragmenten, die je wanhopig doen verlangen naar meer BBC-drama op de televisie. (AB)

7 Site-seeing

Idiote lijstjes

http://www.yesbutnobutyes.com/archives/2007/01/2006_list_of_li.html

Half januari en we zijn net verlost van alle eindejaarslijstjes, maar de website van het virtuele cultuurmagazine Yes But No But Yes is zeker nog een laatste bezoekje waard. Je vindt er ‘The 2006 List of Lists of Lists’ een lijstje met een overzicht van de grappigste en de idiootste lijstjes die vorig jaar op het internet zijn verschenen. De lijstjes gaan van een opsomming van de beste vrouwelijke streakers tot een top 10 van de dikste Amerikaanse staten en de beroemdste maagden uit de geschiedenis (waar sprookjesschrijver Hans Christian Anderson op nummer 1 staat). Over elk denkbaar onderwerp heeft er blijkbaar wel iemand een lijstje gemaakt en op het internet gezet. Om het overzicht te bewaren, hebben de makers lijstjes per categorie gemaakt: zoals auto’s, economie en gezondheid. Allen voorzien van leuk commentaar. (EB)

Met bijdragen van Laura van Baars, Eline Bergmans, Antoinette Brummelink en Thalia Verkade