Portable videospelers; wie kan het meest?

COWON_Q5_Hebbuh.jpgHet Hebben-team stond eerder al kwijlend boven de Archos 604, een draadloze mediaspeler die ook als videorecorder kan dienen. Op dit moment is dat het meest luxe wat je op draagbaar videogebied kan krijgen. Op de CES in Las Vegas was echter een demonstratiemodel te zien van de Cowon Q5, die in februari of maart op de markt moet gaan verschijnen. Het Koreaanse bedrijf noemt de Q5 een Premium PMP, oftewel de ultieme portable media player.

De afspeelmogelijkheden zijn grotendeels hetzelfde als die van de Archos: 30 GB harddisk, speelt DivX, XviD, mp4 en allerlei Windows-mediavarianten. Maar wat de Q5 (5 inch scherm van 640x 480 pixels) bijzonder maakt is dat ‘ie dankzij via Bluetooth ook een verbinding kan leggen met een snel HSDPA-modem voor mobiel internet. Bovendien is er een optie om van de PMP een navigatiesysteem te maken. De Q5 heeft een component-uitgang om je tv op aan te sluiten, waar de meeste videospelers het nog met zo’n lullig geel composiet-kabeltje moeten doen. Opnames maken, zoals de Archos 604 kan met een DVR-accessoire, is er echter niet bij.

COWON_A3_hebbuh.jpgOm tv-programma’s op te nemen moet je de Cowon A3 hebben, een videospeler met een 4 inch scherm en 30 GB harddisk. Als extra optie is een DVB en T-DMB ontvanger te koop, waarmee je free-to-air digitale televisie kunt bekijken (hier in ieder geval Nederland 1,2 en 3). De A3 kan dat digitale tv-signaal opnemen, maar ook de beelden van een externe bron (tv of camera) opslaan als mpeg4-bestand. Net als de Archos 604 dat kan, precies. De A3 gaat minder dan 300 dollar kosten, maar heeft helaas geen WiFi of Bluetooth-ondersteuning.

V_Mate_angled_small.jpgNu we het toch over kleine videoreorders hebben: ook Sandisk had een booth op de CES waar de piepkleine V-Mate flash-videospeler stond. De V-Mate was vorig jaar al op de IFA in Berlijn geintroduceerd, maar voor de Amerikanen is het nieuw. De V-Mate kost zo’n 120 euro. Je sluit het kastje aan op de tv, programmeert het als een ouderwetse videorecorder en legt het signaal rechtstreeks op een geheugenkaartje vast. Dat kaartje stop je in een mobiele telefoon of een Sony PSP: een stuk voordeliger dan een extra Premium PMP in je handbagage.

    • Marc Hijink