Zorg over Elfstedentocht

Zij die de laatste tijd zo jammeren dat door de klimaatverandering de laatste Elfstedentocht gereden is, maken zich zorgen om het verkeerde. Recent klimatologisch onderzoek (Quadfasel, in: Nature (2005) 438, 7068, pp. 565-566) laat juist zien dat door het verdwijnen van het Arctische ijs de warme golfstroom uit de Golf van Mexico niet meer tot Europa zal reiken waardoor - althans gedurende enkele decennia - Europa juist kouder zal worden. Nederlands natuurijs zal daarom in de nabije toekomst juist weer frequenter voorkomen. Van meer belang is de gelijktijdig stijgende zeespiegel en de over het algemeen lage ligging van Friesland. Het ijs zal dus niet zozeer een probleem zijn, als wel de stempelplaatsen. Die komen wellicht in Limburgse steden.

    • Rijksuniversiteit Groningen
    • Joris Lammers