Zege AZ op ADO met degelijk spel

Stein Vreven van ADO Den Haag protesteert bij scheidsrechter Blom nadat deze een strafschop aan AZ heeft gegeven. (Foto Bas Czerwinski) 19-01-2007, DEN HAAG. ADO DEN HAAG - AZ. STEIN VREVEN PROTESTEERD BIJ SCHEIDSRECHTER KEVIN BLOM. FOTO BAS CZERWINSKI
Stein Vreven van ADO Den Haag protesteert bij scheidsrechter Blom nadat deze een strafschop aan AZ heeft gegeven. (Foto Bas Czerwinski) 19-01-2007, DEN HAAG. ADO DEN HAAG - AZ. STEIN VREVEN PROTESTEERD BIJ SCHEIDSRECHTER KEVIN BLOM. FOTO BAS CZERWINSKI Czerwinski, Bas

ADO Den Haag1AZ3

Ruststand 0-1. 45. Mendes da Silva 0-1 (strafschop), 57. Koevermans 0-2, 72. Rankovic 1-2, 84. Martens 1-3. Scheidsrechter: Blom. Toeschouwers: 7.405.

AZ heeft met een nieuwe zakelijke aanpak de draad dit seizoen weer opgepakt. De nadruk ligt bij de ploeg van Louis van Gaal voortaan wat meer op degelijkheid en dat was gisteravond tegen ADO Den Haag goed te zien. Zonder werkelijk in de problemen te komen, versloeg het team uit Alkmaar de nummer zeventien uit de eredivisie. Maar ook zonder zelf aantrekkelijk te spelen. AZ domineerde wel, alleen stond de versnelling vaker in de achteruit dan in de hoogste stand.

Van Gaal zat er achteraf niet mee dat hem werd verweten PSV te kopiëren. Met alle nadelen qua attractiviteit. „ADO heeft weinig kansen gehad. Wij vier en we maken drie treffers. Het tegendoelpunt viel omdat we toen onzorgvuldig waren in balbezit. Ik vind het niet erg vergeleken te worden met PSV want dat betekent dat we elke week winnen.”

Van Gaal zag de opzet van de trainingen van deze week terug in de wedstrijd. Het accent lag toen al meer op de verdediging. Frivoliteiten lijken bij AZ plaats te maken voor voetbal dat meer op resultaat is gericht. Het derde doelpunt van AZ was in de ogen van Van Gaal een schoolvoorbeeld van hoe hij verder wil. De bal was op rechts, werd naar links getransporteerd waar de ruimte lag, waarna Maarten Martens de aanval perfect afrondde. Het leek op de aanpak van Ajax in 1995. Die ploeg kon uiterst geduldig met het rondspelen van de bal zijn kansen afwachten en dan genadeloos toeslaan.

Maar daarmee hield de vergelijking ook op. In de eerste helft speelde AZ in een veel te laag tempo om het ADO, dat zich angstig terugtrok op eigen helft, lastig te maken. Barry Opdam had met zijn diepe passes wellicht voor openingen kunnen zorgen. De verdediger is geschorst voor de eerste UEFA-Cupwedstrijd tegen Fenerbahce en mede daarom gaat Van Gaal voorlopig verder met het centrale duo Gijs Luirink-Kew Jaliens.

Aanvankelijk speelde een gebrek aan goede buitenspelers AZ parten tegen het matige ADO dat vooral individuele kwaliteiten mist. De Alkmaarse club wil nog proberen voor het verstrijken van de huidige transferperiode een linkerspits aan te trekken. Van Gaal zou graag Nourdin Boukhari van FC Nantes willen huren. De oud-Ajacied, met wie in de Arena behoorlijk werd gesold, is inzetbaar als linkshalf en linksbuiten. Die veelzijdigheid komt goed van pas, want Stijn Schaars gaat binnenkort onder het mes.

Hoewel doelman Khalid Sinouh gisteravond op weinig fouten viel te betrappen, heeft AZ ook het voornemen een keeper aan te trekken. Joey Didulica is nog herstellende van een hersenschudding die zijn Australische landgenoot Jason Culina hem bezorgde in het duel met PSV. Bovendien moet ook hij aan zijn enkel worden geopereerd. AZ zoekt een jonge talentvolle, maar toch direct inzetbare doelman als opvolger van Ronald Waterreus en is bereid daarvoor zelfs in Brazilië te kijken. In Nederland kan AZ geen geschikte doelman vinden. Reservekeeper Job Bulters is door Van Gaal kennelijk te licht bevonden.

AZ zoekt dus nog naar versterkingen, maar moet ook oppassen zelf geen spelers kwijt te raken. Gisteravond zat namens Manchester City manager Stuart Pierce en hoofd scouting Graham Care op de tribune voor Gijs Luirink. De Premier Leagueclub zou in het weekeinde snel zaken willen doen, ofschoon de verdediger nog een doorlopend contract heeft.

Een veelbesproken strafschop bracht AZ op voorsprong. Danny Koevermans werd in het zestienmetergebied onreglementair opgevangen door Ferrie Bodde. De spits zou daarbij zelfs in het gezicht zijn geslagen. Arbiter Blom haalde de woede op zijn hals van vele Hagenaars binnen en buiten het veld. ADO-trainer Lex Schoenmaker: „Wij zijn genaaid door onze vriend Blom. Bodde kreeg geen gele kaart, dus er kan niet veel aan de hand zijn geweest.’’

Koevermans voerde de score op na aangeven van Martens en Aleksandar Rankovic bracht ADO even terug in de wedstrijd. Dezelfde speler werd in de slotfase uit het veld gestuurd omdat hij Blom belaagde toen hij meende recht te hebben op een strafschop. De spreekkoren barstten los („Blom is een kankerjood” ) en zo bleek er in de winterstop weinig veranderd.

    • Erik Oudshoorn