Witter dan wit

Witter dan wit De witte kleur van Cyphochilus-kevers is ongeëvenaard. Flinterdunne schubjes (slechts 5 micrometer dik) maken de insecten haast onzichtbaar op een witte schimmelondergrond. Materiaaldeskundigen zijn stikjaloers op deze smetteloze helderheid. Een team onder leiding van fysicus Pete Vukusic van Exeter University ontdekte het geheim (Science, 19 januari). De schubjes blijken deels hol en zijn verder gevuld met microscopisch kleine draadjes van chitine. De draadjes zijn willekeurig gerangschikt, zodat het licht van alle golflengten (kleuren) in gelijke mate verstrooid wordt. Dat maakt het oppervlak hagelwit. Kunstmatig is het nooit gelukt mooi dekkend wit te krijgen met een dergelijk dun laagje: calciumcarbonaat coatings van 5 micrometer dik zijn minder wit en schijnen door. (SV)

De witte kleur van Cyphochilus-kevers is ongeëvenaard. Flinterdunne schubjes (slechts 5 micrometer dik) maken de insecten haast onzichtbaar op een witte schimmelondergrond. Materiaaldeskundigen zijn stikjaloers op deze smetteloze helderheid. Een team onder leiding van fysicus Pete Vukusic van Exeter University ontdekte het geheim (Science, 19 januari). De schubjes blijken deels hol en zijn verder gevuld met microscopisch kleine draadjes van chitine. De draadjes zijn willekeurig gerangschikt, zodat het licht van alle golflengten (kleuren) in gelijke mate verstrooid wordt. Dat maakt het oppervlak hagelwit. Kunstmatig is het nooit gelukt mooi dekkend wit te krijgen met een dergelijk dun laagje: calciumcarbonaat coatings van 5 micrometer dik zijn minder wit en schijnen door. (SV)