Wielrenner Millar vrijuit, straf ‘fysio’

In de dopingzaak rond de Franse wielerploeg Cofidis heeft de rechtbank in het Franse Nanterre gisteren gevangenisstraffen tot een jaar opgelegd aan zeven betrokkenen. De Schot David Millar en de Italiaan Massimiliano Lelli werden vrijgesproken omdat ze geen Fransman zijn en het onduidelijk was of hun dopegebruik op Frans grondgebied plaats had.

De voormalige fysiotherapeut van de ploeg, Bogdan Madejak, kreeg de zwaarste straf: twaalf maanden cel waarvan negen voorwaardelijk. De andere veroordeelden kregen voorwaardelijke straffen tot zes maanden opgelegd. Allen zijn beschuldigd voor de aanschaf en het bezit van verboden middelen.

De zaak kwam in januari 2004 aan het licht. De politie deed invallen in het hoofdkantoor van de ploeg en de praktijk van ploegarts Jean-Jacques Menuet. Ook werd Marek Rutkiewicz, een oud-renner van de ploeg aangehouden. Bij hem troffen de speurders ‘verdachte producten’ aan. Later die maand werden ook de renners Phillippe Gaumont en Cédric Vasseur aangehouden.

Millar gaf vlak voor de Tour van 2004 tijdens een politieverhoor toe in 2001 en 2003 het verboden middel epo te hebben gebruikt. Hij werd twee jaar geschorst. Hij won de proloog van de Tour in 2000. Drie jaar later werd hij wereldkampioen tijdrijden. Millar vierde in de Tour van vorig jaar zijn rentree. (Reuters, AFP)