Verzilverde iPod-oordopjes als sieraad

De afgekloven Bic-pendop of de sluiting van een broodzak kunnen altijd nog als sieraad dienen. Janet van der Vaart spreekt Martine Viergever, die in de Kunsthal exposeert

KETTING NIEUWE STIJL: iPoddopjes als halssieraad Foto Johan Winkelman Winkelman, Johan

„Is dat niet zo’n ding van vroeger, voor in je klappertjespistool?”, zegt een vrouw die zich over de vitrine buigt. „En dit is een sluiting van een broodzak!” De sieraden van Martine Viergever (31) zijn een feest der herkenning voor bezoekers van de Kunsthal.

Een gebruiksvoorwerp uitvoeren in hoogwaardig materiaal geeft een vervreemdend effect, zo merkte Martine toen ze een gootsteenstop van geoxideerd zilver maakte.

Ze was al twee jaar afgestudeerd aan de richting mode op de Willem de Kooning Academy. Maar met haar mode-ontwerpen, enveloppen en vuilniszakken uitvergroot en nagemaakt in textiel, kreeg ze geen voet aan de grond.

„Ik wilde loskomen van de mode en even alleen maar dingen maken die ik leuk vond”, legt de sieradenmaakster uit. Ze greep terug naar haar ambacht van vóór de kunstacademie en stortte zich weer op het goudsmeden. „Om me heen zag ik allerlei alledaagse voorwerpen. Ze zijn de ‘underdogs’ die ik als mooie, bescheiden persoontjes zie. Ik geef ze een bijzonder plekje door er een sieraad van te maken.”

Maar wie wil rondlopen met een broodsluiter om z’n nek of een afgekloven zilveren dop op zijn revers? Niet alleen mensen in Nederland, maar ook in het buitenland, zo blijkt. Viergever heeft inmiddels verkooppunten in Amsterdam, Antwerpen en Kopenhagen. Het afwijkende van haar ontwerpen zal ongetwijfeld een rol spelen in de verkoop.

„Mensen willen zich door mode onderscheiden van de massa. Maar alle stijlen worden constant gerecycled. Punk, leger, of flower power, het komt steeds weer terug. Als je mode opnieuw leven in wilt blazen, dan moet je wel teruggrijpen naar alledaagse dingen.”

‘Things that might as well be’ is samen met ontwerpen van het collectief ‘Sieraad 010’ en andere gastexposanten in de Kunsthal Rotterdam te zien t/m 11 februari. Meer info www.kunsthal.nl en www.martineviergever.com.
    • Janet van der Vaart