Verdonk wil snel VVD leiden

Rita Verdonk wil nog steeds leider van de VVD worden. Zij is ervan overtuigd dat zij van de VVD de grootste partij kan maken, waarna ze premier kan worden. Dat bevestigen adviseurs en vertrouwelingen van Verdonk. „Als je haar een schop geeft, dan komt ze terug met een stuk hout”, zegt haar campagnestrateeg Kay van de Linde.

Vriend Hans Nieukerke, directeur van de Hoenderloo Groep: „De baas van Nederland worden, dat is wat ze wil. Dat is heel gezond, ik vind het toch ook leuk dat ik directeur ben?” Van de Linde: „Dat ze niet populair is in het politieke establishment, ziet ze eerder als een voordeel. Ze heeft geen politieke peetvaders, staat buiten het Haagse spel.”

Volgens vrienden van Verdonk voelt zij zich niet gewaardeerd door de politieke top van de VVD. Wel is ze overtuigd van haar populariteit onder kiezers. Ze wil zo snel mogelijk, liefst nog voor een nieuwe strijd om het lijsttrekkerschap bij nieuwe verkiezingen, het leiderschap overnemen van Rutte, zeggen vertrouwelingen.

Rita Verdonk leunt bij beslissingen op een groep van ongeveer twaalf vertrouwelingen. Zij adviseerden haar vorig jaar zich op te werpen als kandidaat-lijsttrekker. Verdonk heeft nog steeds de beschikking over de medewerkers van haar campagneteam, die haar pro deo hielpen bij haar campagne voor het lijsttrekkerschap.

zaterdags bijvoegsel: pagina 41

    • Guus Valk