Trio Nuevo: Jazz Meets Tango

Trio Nuevo: Jazz Meets Tango (Sounroots Records 01; distr. Baltic) ****-
Trio Nuevo: Jazz Meets Tango (Sounroots Records 01; distr. Baltic) ****-

Trio Nuevo:Jazz Meets Tango(Sounroots Records 01; distr. Baltic)

Groepsnaam en titel liggen erg voor de hand, omdat tweederde van het materiaal geleend is van Astor Piazolla, met als bekendste ‘Libertango’. Dat deze cd desondanks verrast steekt allereerst in de bemensing met Dick de Graaf op tenorsaxofoon, ‘trombonist’ Hans Sparla op accordeon en Michael Gusttorff op electrische viool, zeker geen standaard Piazolla-bezetting. Opvallend is daarnaast de sterke integratie van de genres; dit is geen jazz met een nuevo-tango-sausje maar evenmin het omgekeerde.

Ook het feit dat de composities van De Graaf niet onderdoen voor die van Piazolla mag bijzonder worden genoemd. Zijn polyfone ‘Sleeping Giant’ is net zo spannend als het meerdelige ‘Milonga is coming’. Dat altzangeres Sandra Coelers haar bijdragen aan vier stukken lardeert met een forse dosis pathos is bij dit alles geen bezwaar, integendeel zelfs.

Dit is geen soundtrack voor dansende elfjes die aan magerzucht lijden maar echte grotemensenmuziek

FRANS VAN LEEUWEN

    • Frans van Leeuwen