Televisie Film van de dag

Deborah Kerr als moeder-overste in Black Narcissus. Black Narcissus Year: 1947 Director: Michael Powell and Emeric Pressburger Deborah Kerr PHOTOS12

Black Narcissus. Een van de vele hoogtepunten uit de samenwerking tussen regisseur Michael Powell en de voor de nazi’s gevluchte Hongaarse scenarist Emeric Pressburger is een gestileerd melodrama dat door cameraman Jack Cardiff prachtig werd gefotografeerd in Technicolor. Cardiff deed inspiratie op bij Rembrandt, Vermeer en Van Gogh. Het bijna operateske Black Narcissus vertelt over vijf nonnen in een missiepost in de Himalaya. Moeder-overste, zuster Clodagh (Deborah Kerr), heerst met ijzeren hand. En dan zijn er nog rampen als extreem weer en enge ziektes. De grootste uitdaging voor de nonnen is hun ontmoeting met de lokale ambtenaar Mr. Dean. Die loopt rond in korte broek en wakkert zo de vleselijke lusten aan van zuster Ruth. Dat leidt tot een van de mooiste close-ups uit de filmgeschiedenis als ze haar lippen felrood stift. Naar het boek van Rumer Godden.

(Michael Powell, Emeric Pressburger, 1946, GB). BBC2, 12.50-14.30u.