Straf Feyenoord ‘enorme tegenslag’

Voetbalclub Feyenoord mag dit seizoen niet meer deelnemen aan het UEFA-Cuptoernooi. Bovendien krijgt de club een boete van 60.000 euro.

Dat heeft de beroepscommissie van de Europese voetbalfederatie UEFA gisteren beslist. Daardoor vervalt de wedstrijd in de derde ronde van het UEFA-Cuptoernooi, tegen het Londense Tottenham Hotspur. Feyenoord loopt daarmee ongeveer 2 miljoen euro aan inkomsten uit ticketverkoop en tv-rechten mis. De 20.000 fans die al een ticket hadden voor het thuisduel in februari, krijgen hun geld terug.

De clubleiding reageert erg teleurgesteld op de nieuwe straf. „Zowel sportief als financieel is dit een enorme tegenvaller”, zegt commercieel directeur Chris Woerts. „Er worden ons twee mooie wedstrijden ontnomen. De goede supporters worden zo gestraft voor de wandaden van mensen met wie we niets mee te maken willen hebben.”

Feyenoord krijgt de straf voor rellen met supporters afgelopen november in Nancy. Dronken aanhangers maakten toen amok in het centrum van de stad en in het stadion. De wedstrijd moest twintig minuten worden stilgelegd nadat de politie traangas had gebruikt om de relschoppers in bedwang te houden.

De UEFA had Feyenoord in december gestraft met een boete van 123.000 euro en een voorwaardelijke straf van twee thuisduels zonder publiek bij nieuwe supportersrellen, met een looptijd van drie jaar.

Feyenoord legde zich toen neer bij die sanctie, maar de aanklager van de UEFA ging tegen de ‘milde’ straf in beroep. Hij eiste onmiddellijke uitsluiting en een extra jaar schorsing het eerstkomende seizoen dat Feyenoord zich zou kwalificeren voor Europees voetbal. Op die laatste vraag ging de beroepscommissie niet in. Als Feyenoord zich dit jaar plaatst voor de Champions League of het UEFA-Cuptoernooi, kan het opnieuw deelnemen.

Feyenoord beslist begin volgende week of het tegen de schorsing in beroep gaat bij het Sporttribunaal in Lausanne. Dat beroep werkt niet opschortend, tenzij de voorzitter van het Sporttribunaal dat apart zo beslist.

Feyenoord is de tweede Nederlandse club die wordt uitgesloten van Europees voetbal. In 1989 overkwam dat Ajax na rellen tijdens een UEFA-Cup-wedstrijd tegen Austria Wien.

Feyenoord: pagina 11