‘Spanning is de pilaar onder de hoge olieprijs’

Dimitri Willems Foto Bram Budel Fondsbeheerder Dimitri Willems van ING investment management. Voor eco. FOTO: BRAM BUDEL
Dimitri Willems Foto Bram Budel Fondsbeheerder Dimitri Willems van ING investment management. Voor eco. FOTO: BRAM BUDEL Budel, Bram

Weinig onderwerpen hebben de wereld de laatste jaren zo beziggehouden als energie. De stijgende olieprijs, de ruzies van Rusland met omliggende landen over olie en gas, het broeikaseffect en de snel toenemende vraag naar energiebronnen – met name olie en gas – van opkomende landen als China en India. Fondsbeheerder Dimitri Willems (35) beheert met twee collega’s het ING Energy Fund.

Het verschil in rendement over de afgelopen drie jaar en vorig jaar is enorm, 92,5 procent tegenover 8 procent. Hoe komt dat?

„We beleggen puur in olie- en gasbedrijven en de olieprijs is de afgelopen drie jaar verdrievoudigd. Het was meeliften op deze stijging. In 2006 is de olieprijs ook wel gestegen, maar op een bescheidener niveau. Dat heeft snel invloed op de bedrijven waarin we beleggen.”

Beleggen jullie in de internationale oliereuzen?

„Beperkt en selectief. We hebben de afgelopen jaren fors ingezet op de toeleveranciers van die grote concerns. Veel van de grote bedrijven hebben moeite om nieuwe voorraden te vinden en dus om te blijven groeien. Dat is voor deze ondernemingen hét probleem voor de komende jaren. Ze investeren daarentegen wel weer heel veel geld in de zoektocht naar olie en gas. Daarvan profiteren de dienstverlenende bedrijven zoals bijvoorbeeld Schlumberger die we in portefeuille hebben.”

Dus geen bedrijf als Shell in het Energy Fund?

„Nee, geen Shell. Wel bijvoorbeeld ExxonMobil. Binnen de groep grote multinationals pikken we wel een aantal fondsen eruit die er wel in slagen om hun olie- en gasproductie nog te laten groeien.”

Jullie beleggen een groot deel van het fonds in de Verenigde Staten, waarom?

„Daar zitten veel van deze toeleveranciers. Bovendien zijn er in de Verenigde Staten nu eenmaal veel goede energiebedrijven en zijn deze vaak beursgenoteerd. Momenteel beleggen we ongeveer 51 procent van het geld onder beheer in de VS. Maar er zit ook een gedeelte in bijvoorbeeld toeleveranciers aan de industrie die zijn gevestigd in Noorwegen.”

De olieprijs is de laatste tijd weer weggezakt. Reageren jullie daar dan op?

„Nee. We willen kijken naar de langere termijn. Idealiter nemen we bedrijven op in het fonds die over een periode van drie tot vijf jaar verdubbelen in koerswaarde. Nu de olieprijs zakt en ook een effect heeft op de koersen, proberen we daar doorheen te kijken. We willen blijven focussen op de langere termijn, op die periode van drie tot vijf jaar. We maken ons voorlopig geen zorgen over de daling van de olieprijs. Er zit de komende jaren nog veel potentieel in de sector.”

Besteden jullie meer tijd aan de bedrijfsresultaten van bijvoorbeeld Exxon dan aan de internationale geopolitieke situatie?

„Evenveel. Die geopolitieke spanningen in bijvoorbeeld Venezuela, Bolivia of Iran hebben invloed op de olieprijs. Deze internationale factoren vormen een van de pilaren onder de olieprijs.”

    • Heleen de Graaf