Shirov speelt wel heel zwak

De afgelopen dagen kwamen in het Corustoernooi in Wijk aan Zee de tegenstanders van Alexei Shirov langs in de perskamer om hun overwinningen op hem uit te leggen. Eerst Radjabov en daarna Topalov. Zij konden nog iets moois laten zien. Radjabov sprak bijna een half uur en Topalov bijna twintig minuten.

Donderdag was Loek van Wely aan de beurt. Hij kon met acht minuten toe en het was niet zo dat hij er met de pet naar gooide. Er was gewoon niet veel over zijn partij te vertellen. Shirov had te zwakke tegenstand geboden om er een mooi verhaal over te houden.

Gisteren in de zesde ronde was Karjakin-Shirov de eerste besliste partij die klaar was. Remises waren er al wel gevallen. Het lag voor de hand dat Karjakin gevraagd werd om de persconferentie te houden, maar dat deden de toernooibazen niet. Ze vonden het waarschijnlijk zielig, bijna iedere dag een nederlaag van Shirov. Als het nu een spectaculaire partij was geweest, of een op hoog niveau, of als de partij van belang was geweest voor de eerste plaats, maar dat was niet zo. Ze wachtten tot er iets anders voorbij kwam.

Over Shirov is een paar keer geschreven, ook door mij, dat zijn openingsrepertoire in dit toernooi niet deugt. Dat is zeker waar, maar er moet meer aan de hand zijn. Ook zonder goede openingen kan iemand als hij meer halen dan een half uit zes. Ik denk dat hij ziek is.

Het wachten werd beloond, want er was een partij die bijzonder mooi was: Kramnik-Anand, gewonnen door Kramnik. Mooi voor de fijnproevers, zou je kunnen zeggen, maar een fijnproever wil iedereen graag zijn.

Anand speelde een variant van het Catalaans waarmee hij eerder in het toernooi tegen Ponomariov geen problemen had gehad. Kramnik deed het ambitieuzer dan Ponomariov. Om zijn loperpaar te behouden moest hij in eerste instantie beide lopers in een hoekje opsluiten. Was dat wel goed?

Dat bleek inderdaad zo te zijn, want na een tijdje kwamen zijn lopers weer tot leven. Vervolgens deed Kramnik het zoals aanbevolen door Max Euwe, die er in zijn boek Hogeschool van het Eindspel op wees dat je vaak na een tijdje een van de lopers moet ruilen, om andere voordelen te krijgen. Dat deed Kramnik en ten slotte won hij een eindspel van loper tegen paard met een pluspion.

Er zullen weinig mensen in de schaakwereld zijn, naar mijn idee niemand behalve Kramnik, die in staat zijn om met zulke kleine middelen van Anand te winnen. Zijn lange persconferentie was ook een hogeschool van het eindspel en werd in stille devotie aangehoord.

Doordat Radjabov een snelle maar interessante remise speelde tegen Ponomariov staat hij nog steeds een punt voor op de rest. Bij de naaste achtervolgers heeft Anand plaatsgemaakt voor Kramnik.

Karjakin-Shirov, zesde ronde

1. e4 c5 2. Pf3 Pc6 3. d4 cxd4 4. Pxd4 Pf6 5. Pc3 e5 6. Pdb5 d6 7. Lg5 a6 8. Pa3 b5 9. Pd5 Le7 10. Lxf6 Lxf6 11. c3 Lg5 12. Pc2 Pe7 13. h4 Lh6 14. a4 bxa4 15. Pcb4 0-0 16. Dxa4 Pxd5 17. Pxd5 a5 18. Lb5 Kh8 In Volokitin-Timofeev, Spaanse clubcompetitie 2006, speelde zwart 18...Le6. Hij kreeg snel goed spel en won. Karjakin heeft die partij van zijn landgenoot Volokitin ongetwijfeld bestudeerd en hij moet een verbetering hebben voorbereid, die we nu niet te zien krijgen. 19. b4 f5 20. Lc6 Ta7 21. exf5 Lxf5 22. bxa5 Wit heeft een sterke vrije a-pion en zwart krijgt vage aanvalskansen op de koningsvleugel. 22..Ld3 23. Lb5 Lxb5 24. Dxb5 Taf7 25. 0-0 Dxh4 26. De2 Lf4 27. g3

27...Lxg3 Net als in de vorige ronde tegen Van Wely ontsteekt Shirov met een stukoffer een vuurtje dat niet het bord in brand kan steken en slechts kort vlamt. 28. fxg3 Dxg3+ 29. Dg2 Txf1+ 30. Txf1 Txf1+ 31. Kxf1 Dd3+ 32. Kg1 Zwart kan alleen hopen op remise door eeuwig schaak, als wit zich te veel aan zijn a-pion vastklampt. 32...e4 33. Df2 Dd1+ 34. Df1 Dg4+ 35. Kf2 h5 36. Ke1 Dg5 37. Dc4 h4 38. a6 Dg3+ 39. Kd2 h3 40. a7 Goede techniek. Hij geeft zijn mooie a-pion weg. 40...Df2+ 41. Kc1 Zwart gaf op. Na 41...Dxa7 wint wit eerst zwarts h-pion en dan zijn e-pion en daarna is het een kwestie van simpele techniek.

    • Hans Ree