Schieten vanaf de kansel

In Duitsland is de ‘Hochsitz’ een bekend beeld in de natuur. Vanuit zo’n paalhuisje kun je goed schieten op zwijnen en herten. De jachthutten in Nederland zijn verdekter opgesteld. Uit angst voor actievoerders?

Hochsitze in Mecklenburg-Vorpommern, Duitsland. Foto Tijs van den Boomen
Hochsitze in Mecklenburg-Vorpommern, Duitsland. Foto Tijs van den Boomen Boomen, Tijs van den

Nederlandse jagers moeten zich wel schamen, hoe valt anders te verklaren dat je hun kansels bijna nergens ziet? In Duitsland is dat anders, daar is de Kanzel of Hochsitz een vast onderdeel van het landschap. Om ze te bekijken hoef je niet eens de auto uit, vanaf de snelweg zie je ze overal op akkers en velden. Vaak staan er een paar vlak bij elkaar, zodat de jagers bij elke windrichting wilde dieren kunnen observeren en doodschieten.

Bijna was ik er van uitgegaan dat het verschijnsel in Nederland geheel onbekend is, tot ik op de site www.jachthutten.nl stuitte. Initiatiefnemer Harry Voss, een verklaard tegenstander van de jacht, brengt ze in beeld onder het motto ‘Niks geheime hutten, iedereen mag zien wat er gebeurt in onze natuur!’ Hij roept medestanders, of liever gezegd tegenstanders, op foto’s in te sturen.

Tips: ‘Jachthutten staan zelden of nooit op voor het publiek toegankelijke of zichtbare plaatsen’ en ‘Een jachthut is vrijwel altijd goed bereikbaar met een fourwheeldrive, ligt dus bijna altijd in de buurt van een pad’. In Gelderland verzamelde hij maar liefst 397 hutten en daarvoor bekroonde hij de provincie met een knipperend zwijntje in de kantlijn.

Volgens Voss kun je aan de bouw van de hut de welstand van de jager aflezen. Als dat klopt is het met de Nederlandse jagers niet best gesteld: de meeste hutten bestaan uit een ladder met een plateautje, verder zie je gaten in de grond met een afdakje en afrasteringen van kippengaas met een camouflagenet. Ook vind je op de site huisjes op dennenhouten palen en zelfs een voedersilo die is omgebouwd tot jachthut, maar dat ze van rijkdom getuigen kun je moeilijk zeggen. Om zich tegen de kou te wapenen, grijpen sommige jagers naar de aanzitzak, een soort slaapzak waar ze hun benen in steken bij het ‘aanzitten’, zoals het jagen vanaf een kansel of hoogzit in vakjargon heet. En dan worden de hutten ook nog eens bedreigd door actievoerders van ‘Robbin Hoed en zijn groene kameraden’, die ze omhakken of in brand steken. Tot verdriet van Harry Voss overigens, die op zijn website de ‘vurige wens’ uit om de hutten alleen op legale wijze te bestrijden.

In Duitsland, dat verhoudingsgewijs tweemaal zoveel jagers telt als Nederland en dat bovendien steeds meer Nederlandse jagers trekt voor een weekendje ‘wildschadebestrijding’, staat de kansel in een beter daglicht. Volgens wandelaar Jan Kretschmer is het een ideaal toevluchtsoord als je wordt aangevallen ‘von eimen verrückten Wildschwein’. Uit waardering verzamelde hij de bouwsels onder de titel Hochsitzallee op zijn site, keurig gerubriceerd: op poten, op wielen, open, gesloten, met dakje, zonder dakje et cetera.

Kretschmer noemt het niet als apart type, maar in de betere speciaalzaak kun je ook kant-en-klare Schlafkanzel kopen waarin je een uiltje kunt knappen: ze zijn voorzien van matras en verwarming. Tegen meerprijs kun je er ook een kinderzitje bij krijgen, en om het echt gemütlich te maken verkoopt Playmobil onder productnummer 4208 de ‘Hochsitz mit Wildfütterung’. Want de ongeduldige jager gaat natuurlijk niet eindeloos zittten wachten tot zo’n zwijn zin heeft om voor zijn loop te komen, dus legt hij voederbieten en andere lekkere hapjes klaar.

Knagen er gewetensbezwaren? Dan kan de jager altijd nog overwegen om een Hochsitz aan te schaffen bij Eiderhem, een sociale werkplaats op christelijke grondslag in het noorden van Duitsland. Voor 306 euro gaat het eenvoudige type A van de hand; een elegante, groen gebeitste Schlafkanzel is er al voor 729 euro. De kwaliteit is gegarandeerd, want de geestelijk en lichamelijk gehandicapten van Eiderhem hebben al meer dan 10.000 van die dingen gebouwd. Misschien moeten ze export naar Nederland overwegen, want Robbin Hoed en zijn groene kameraden hebben voor zo’n bonafide kansel wellicht wat meer respect.

Zie ook www.jachthutten.nl en www.jan-kretschmer.de

    • Tijs van den Boomen