Parlement van Tsjechië stemt in met coalitie

Tsjechië heeft na een politieke impasse van zeven maanden weer een regering. Honderd van de 200 parlementsleden gaven premier Mirek Topolánek gisteravond het vertrouwen voor een coalitie van rechts-liberalen, christen-democraten en groenen.

De meerderheid werd mogelijk door de afwezigheid van twee voormalige leden van de sociaal-democratische fractie. Een andere parlementariër onthield zich van stemming, waardoor 97 stemmen tegen de coalitie werden uitgebracht. Vorige week gaf president Václav Klaus met tegenzin zijn goedkeuring aan de coalitie, met de opmerking dat hij tegen een regering is die afhankelijk zal zijn van „muiters”. Na de verkiezingen in juni vorig jaar raakte het parlement verdeeld in twee kampen van elk honderd leden.

„Ik denk niet dat we een reden tot feestvieren hebben”, zei ook Topolánek na de stemming. „Er ligt ons zwaar werk te wachten.” Zijn meerderheid is slechts tijdelijk, daar de twee afwezige parlementsleden niet beloofd hebben de regering ook in de toekomst te steunen bij voorgenomen ingrijpende hervormingen. De premier zal voor een meerderheid telkens afhankelijk zijn van (tijdelijke) overlopers.

Topolánek wil onder andere het belastingstelsel, de gezondheidszorg en het pensioenstelsel hervormen. Tijdens het debat gisteren zei hij dat als het parlement geen overeenstemming over deze zaken kan bereiken, hij vervroegde verkiezingen zal uitschrijven. Klaus noemde de stemming „de eerste stap op weg naar vervroegde verkiezingen”.

Niet alleen zal de nieuwe coalitie moeite krijgen meerderheden te bereiken, ook tussen de coalitiepartijen bestaan belangrijke meningsverschillen. Zo is de rechts-liberale ODS-partij van de premier voorstander van de uitbreiding van kernenergie, terwijl de groenen daar fel tegenstander van zijn.

Leider van de sociaal-democratische CSSD Jirí Paroubek zei eerder deze week dat hij tot in lengte van dagen zal zoeken naar blijken van financieel profijt voor de twee „verraders”. Ook dreigt zijn partij met juridische stappen tegen de twee afvalligen, wegens corruptie. (AP, Reuters)