Onze held

Bier en zoute vis in aanslag: vannacht is het weer zover. De Russische gigant Nikolai Valoejev verdedigt zijn wereldtitel boksen. Met 45-0 nadert hij Rocky Marciano’s record van 49 maal ongeslagen.  Valoejev is een heel andere bokser. Marciano was een agressieve ‘slugger’ met een verwoestend harde slag en een geweldig incasseringsvermogen, Valoejev is defensief en moet het hebben van zijn grote bereik (2.13 meter! 150 kilo!)

valuev.jpgBier en zoute vis in aanslag: vannacht is het weer zover. De Russische gigant Nikolai Valoejev verdedigt zijn wereldtitel boksen. Met 45-0 nadert hij Rocky Marciano’s record van 49 maal ongeslagen. 

Valoejev is een heel andere bokser. Marciano was een agressieve ‘slugger’ met een verwoestend harde slag en een geweldig incasseringsvermogen, Valoejev is defensief en moet het hebben van zijn grote bereik (2.13 meter! 150 kilo!) Incasseren is niet zijn sterkste punt. Bokser of boomstam? Dat moet nog blijken.

Valoejev is controversieel. Amerikanen zien in hem een soort Ivan Drago, maar dan lelijker. Valoejev probeert voor beschaafd en zachtmoedig door te gaan, al helpt het niet dat hij in St Petersburg een parkeerwacht tot pulp sloeg die zijn vrouw ‘beledigde’. 

NikolayValuevEtienne5.jpgVoor mij is Valoejev vooral een intuïtief argument in dat oude debat: roeide de homo sapiens 40.000 jaar geleden de Neanderthaler in Europa uit of was er ook kruisbevruchting? Valoejev was al een ijzersterk argument voor dat laatste, nu graven ze ook zijn stamboom op.

De Russen zijn overigens niet eens zo opgewonden over Valoejev. Ze wentelen zich immers in weelde als het om boksen gaat. Kijk naar de vier huidige wereldkampioenen zwaargewicht: twee Russen, één Oekraïener, één Amerikaan. (die zijn titel op een rare manier won van de ‘Witte Wolf’ Liachovitsj, een Wit-Rus)  Deze Oostblok-dominatie volgt op jaren alleenheerschappij van de Brit Lennox Lewis.

Dus bevindt het zwaargewicht boksen zich in Amerikaanse ogen nu in een diepe crisis, heeft het kraak noch smaak noch niveau. Let op de mistige nostalgie rond de 65-jarige verjaardag van Muhammed Ali en de première van de bespottelijke Rocky Balboa (Rocky VI), waarin de nu zestigjarige bokser de wereldkampioen uitdaagt. (Overigens niet om opnieuw de Koude Oorlog te winnen, wat had gekund) Boksen zou verleden tijd zijn.

Sorry Amerika, maar de wereld draait gewoon door. Do svedanja! En als het niveau in het boksen zo vreselijk is gedaald, stuur Ali dan de ring in tegen Valoejev. Nee? Dachten we al. 

(UPDATE: En Valoejev wint opnieuw! Gescheurde knieband bij de tegenstander…)

    • Coen van Zwol