Nescio komt in drieën

Wat is volgens u het beste Nederlandstalige boek? Meer dan tweeduizend mensen brachten in de eerste week hun stem uit.

Nescio: Titaantjes
Nescio: Titaantjes

Met De ontdekking van de hemel aan kop gaat de verkiezing van het beste Nederlandstalige boek haar tweede week in. Meer dan tweeduizend mensen maakten al een keuze via www.hetbesteboek.nl, en de meesten van hen deden dat met een motivatie die hun stem verdubbelde. Zo kwam Harry Mulisch’ Ontdekking op 202 punten, met een ruime voorsprong op de nummers twee en drie, Nooit meer slapen van Willem Frederik Hermans (145 punten) en Het Bureau van J.J. Voskuil (143).

Voskuil profiteert van het feit dat hij op de longlist maar met twee boeken vertegenwoordigd is, en dat zijn eerste roman Bij nader inzien tot nu toe weinig punten kreeg (14). De stemmen voor Hermans zijn verdeeld over drie boeken, waarvan De donkere kamer van Damokles zelfs de vierde plaats in de voorlopige toptien haalde met 128 punten .

Het Bureau bestaat eigenlijk uit zeven boeken. Volgens de uitgever (maar niet de critici) waren die afzonderlijk te lezen, en je kunt je afvragen hoe hoog bijvoorbeeld Meneer Beerta (deel 1) was gekomen als het samen met Plankton (deel 3) en Het A.P. Beerta-Instituut (deel 4) op de Lijst van 250 had gestaan. Een relevante vraag, want er zijn auteurs die écht lijden onder de versnippering van de op hun werk uitgebrachte stemmen. Hella Haasse kreeg met haar drie boeken op de lijst (Oeroeg, Heren van de thee, Sleuteloog) 58 punten; maar behaalde er met Het woud der verwachting (dat door vele lezers zelf aan de Lijst van 250 werd toegevoegd) bijna net zoveel. Louis Couperus kwam met zijn drie longlistboeken op 128, en kreeg daarnaast nog veel stemmen met De boeken der kleine zielen. Sommige auteurs hebben nu eenmaal meer dan drie meesterwerken geschreven.

En dan is er Nescio. Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar protesteert tegen het feit dat de verhalen Titaantjes (57 stemmen), De uitvreter (54) en Dichtertje (13) als afzonderlijke titels op de lijst staan, terwijl ze traditioneel in één band worden uitgegeven. Zo zou Nescio de toptien (en daarmee een plaats op de shortlist) kunnen mislopen. Inderdaad, maar is het niet de uitgeverij zelf die in de afgelopen jaren de novellen van Nescio apart uitgaf, in beeldschone, door Joost Swarte geïllustreerde edities? Misschien moeten de overige Nescio-fans maar eens strategisch gaan stemmen.

Over lobbyen gesproken. De eerste vrouw in de tussenstand staat pas op de 19de plaats, en heet Hanny Alders. Haar Katharenroman Non nobis is hoog gekomen door actieve bemoeienis van haar uitgeverij. Waar blijven de e-mailacties voor De wetten, De tweeling, Het bittere kruid, De tienduizend dingen en Hoe duur was de suiker?

Stem een vrouw, stem strategisch, stem een Belg, stem met je hart, maar stem voor het beste Nederlandstalige fictieboek – en maak kans op prijzen en eeuwige roem. Tot 1 februari kan gestemd worden op de Lijst van 250; daarna wordt een shortlist van tien bekendgemaakt waarop gedurende vier weken gestemd kan worden. De titel van het favoriete boek van de Lage Landen wordt bekendgemaakt in het NPS-televisieprogramma De Avond van het Boek op zondag 11 maart.

Breng uw (gemotiveerde) stem uit op www.hetbesteboek.nl

    • Pieter Steinz