Muziek uit Irak

Rahim Alhaj studeerde literatuur en muziek in Bagdad, vluchtte met zijn diploma’s naar de VS en begon een muzikale carrière. Dat verklaart de cd- titel When the Soul is Settled met luit-improvisaties op negen ‘makams’, oude suites voor zangers, in één toonsoort met als slot vaak een dansant liefdesliedje. Liefhebbers van Europese luitmuziek waarderen ook dit snarenspel mits men niet bang is voor kwart-tonen. Alhaj speelt op een Arabische luit (oed) zonder fretten, meer mandoline dan gitaar.

Op Maqams in divine Enchantment ontbreekt de luit en komt het tokkelwerk van een santoer, die lijkt op de zigeuner-cimbalom. Voor lange lijnen zorgen de ‘djooza’, een metalig klinkende viool, en zanger Hussein al A’dhami die deze cd in Nederland maakte met het Iraqi Maqam Ensemble. Zijn breed uitwaaierende tenor in Love is my Religion roept nostalgisch naar andere zeden en tijden toen wij nog zeiden: ‘In Bagdad mag dat’.

Frans van Leeuwen

When the Soul is Settled (SFW CD 40533). Maqams in divine Enchantment (Papyros MWCD 5016).

    • Frans van Leeuwen