Mozart am Stein vis-a-vis Andreas Staier, Christine Schornsheim

Mozart am Stein vis-a-vis Andreas Staier, Christine Schornsheim (HMC 901941) *****

Mozart am Stein vis-a-vis Andreas Staier, Christine Schornsheim (HMC 901941)

Het Mozartjaar 2006 is nog niet afgelopen, pas op 26 januari 2007 is het 251 jaar geleden dat Wolfgang Amadeus Mozart werd geboren in Salzburg.

Dus kunnen we nog best een van de opvallendste Mozart-cd’s signaleren en stiekem beluisteren tot in de verre toekomst.

Mozart zelf zou ook graag deze curieuze en vooral verbluffende opname van zijn quatremains-klaviermuziek horen, gemaakt op een van de twee nog bestaande vis-a-vis-instrumenten van Andreas Steiner uit 1777.

De ene kant is een piano, de andere een drie-klaviers klavecimbel. Tegelijk bespeeld is het resultaat in snelle delen een overdonderende notendichtheid. Het Praeludium KV 284a is zo een overrompelend virtuoze ode aan Bach.

Maar ook de klank is uniek: de piano wordt wordt opgefrist en aangepunt door het klavecimbel. Vervoerend is het Adagio uit de Sonate KV 358, vertederend het getokkel in het Andante uit de Sonate KV 381.

KASPER JANSEN

    • Kasper Jansen