Minder wind en kouder

De hoge temperaturen van rond of boven 10 graden gaan we de komende dagen kwijtraken. Het wordt kouder met vanaf de nacht naar dinsdag in het binnenland lichte vorst.

De verandering heeft te maken met een hogedrukgebied dat zich ten westen van ons opbouwt. Dit zorgt voor naar noord draaiende en afnemende winden met daarbij meer ruimte voor zon.

Vanavond en vannacht is er nog weinig te merken van deze verandering. Het is bewolkt, er vallen enkele buien en het waait stevig: er staat vrij krachtige tot aan zee soms stormachtige zuidwestenwind, kracht 5 tot 8. Het koelt vannacht al wel wat verder af: minima rond 6 graden.

Zondag krijgt de licht dalende trend in het kwik een vervolg en met 7 graden in het noorden tot 9 graden in het zuiden. De zuidwestenwind is vrij krachtig tot hard, kracht 5 tot 7. Bovendien vallen buien met daarbij soms hagel. Tussendoor schijnt de zon af en toe.

Morgenavond en in de nacht naar maandag neemt de wind vervolgens sterk af. Tevens worden de opklaringen breder en daalt het kwik flink met in het (zuid)oosten uiteindelijk waarden rond of net boven het vriespunt.

Maandag wordt het een graad of 6. Daarbij schijnt de zon en staat er een zwakke tot matige naar noord draaiende wind. In het noorden valt eerst nog een bui, maar de trend voor de rest van de week wordt al zichtbaar: droog en vrij zonnig weer met maximumtemperaturen enkele graden boven nul. In de nachten wordt het nog wat kouder met meest lichte vorst.