Knuppel in gorillahok

Foto AP Twin gorillas Kali, left, and Kazi sit with their mother Kuchi, 22, in front of a pumpkin put in their habitat by zoo keepers to celebrate Halloween and their first birthday Tuesday Oct. 31, 2006, at Zoo Atlanta. The gorillas are the only gorilla twins in the world born in captivity to be raised solely by their mother. (AP Photo/John Amis)
Foto AP Twin gorillas Kali, left, and Kazi sit with their mother Kuchi, 22, in front of a pumpkin put in their habitat by zoo keepers to celebrate Halloween and their first birthday Tuesday Oct. 31, 2006, at Zoo Atlanta. The gorillas are the only gorilla twins in the world born in captivity to be raised solely by their mother. (AP Photo/John Amis) Associated Press

Hebben dierentuingorilla’s liever weinig dan veel menselijke bezoekers die hen aanstaren? Waarschijnlijk heeft een toegepast gedragsonderzoeker daarmee gelijk. Maar de manier waarop die dat wilde aantonen heeft de top van de Amerikaanse dierentuinwereld heus dreiggedrag ontlokt. In Applied Animal Behaviour Science verkondigde D.L. Leis na onderzoek bij een groep van zes laaglandgorilla’s dat veel menselijk bezoek leidde tot opwinding en spanning - en dus gemankeerd welzijn. Dat zou vooral blijken uit verhoogde activiteit van de mensapen. Lewis vergeleek de dieren op drukke dagen en op rustige dagen.

Natuurlijk willen dierentuinen er liever niet aan dat hun gevoeliger dieren het best af zijn in slecht bezochte collecties. Maar bij de boosheid van gorilla-uitbaters die nu hoog in de pen zijn geklommen voor hetzelfde tijdschrift is wel wat voor te stellen. Fijntjes wijzen de vooraanstaande zoölogen er op dat er iets eigenaardigs is met drukke dagen in de dierentuin, let op: dat zijn ook de dagen met mooier en warmer weer. Het is niet helemaal ondenkbaar dat zo’n verschil van invloed is op de activiteit van onze tropische verwanten.

Zo weten de vertegenwoordigers van Lincoln Park Zoo in Chicago en Zoo Atlanta nog wat gaten in het onderzoek te slaan. Op de critici valt er ook wel weer kritiek te hebben, maar vermoedelijk zit de oorspronkelijke onderzoeker zich nu toch gespannen in de nek te krabben. Opvallend is de ongekend felle lading van de schermutselingen over de hoofden van de laconieke gorilla’s heen, inclusief cursiveringen: ‘As advocates for animal wellbeing, we must also be advocates for accurate measures of animal wellbeing’.

    • Frans van der Helm