Jumpstyle dansen op YouTube

De energieke dansstijl jumpen, voorheen gabberdansen, is volop opYouTube te zien, schrijft Marten Mantel van Spunk

Naar mijn idee heb ik gabbers altijd relatief goed begrepen: als iemand mij in de jaren ’90 wees op de verwerpelijke muzieksmaak van deze kaalgeschoren, obsessief-compulsieve trainingspakdragers reageerde ik doorgaans met een verwarde blik en een opmerking als ‘Ja maar, jij hebt de cd van Alanis Morissette in je discman zitten.’ Een onderdeel aan de lifestyle van gabbers dat ik echter nooit begrepen heb is dat alles zo doods en boos en haatvol moet zijn. Ze kijken kwaad, ze dansen kwaad, ze fietsen kwaad, ze lachen kwaad, ze aaien konijntjes kwaad. Ze kijken alsof ze onverdoofd gecastreerd worden op het moment dat hun moeder zegt dat ze stipt om 18.00 uur aan de eettafel moeten zitten. En dat vond ik altijd een beetje zielig voor ze.

Daarom was ik ook zo verheugd toen ik gewezen werd op het subgenre jumpstyle en de bijbehorende, kipachtige danstechniek. Het bestaat al sinds het einde van de vorige eeuw, maar is onlangs begonnen aan een heropleving. En dankzij YouTube, de beste uitvinding sinds gepofte appel met kaneel en honing, hoeven we niet naar een afgelegen havenloods in Zaandam af te reizen om te zien hoe een en ander precies werkt.

Hoe fantastisch is dat? Het is een soort uptempo vorm van line-dansen, maar dan met speed en lelijke truien. Ik ben zo blij dat gabbers eindelijk wat lol in hun leven hebben weten te vinden. De norse hakkers van weleer lijken te hebben geleerd dat het leuker is om gelukkig te zijn met wat het leven je biedt, zoals zonneschijn en frambozencakejes. En er komt er een dag dat als moeder de snelkookpan met hutspot van het fornuis tilt en haar keel schraapt om haar rebelse zoon te roepen voor het eten, hij al glimlachend achter zijn bordje zit.

    • Marten Mantel