Jack Bauer komt terug: vermoeid en met baard

Kiefer Sutherland als Jack Bauer in ‘24, de zesde dag’. (Foto Fox) This undated photo, provided by Fox TV, shows actor Kiefer Sutherland as Jack Bauer in the premiere episode for the sixth of season of the network's hit show "24." The new season will start with a four-hour, two-night premiere at 8 p.m., EST, on Sunday, Jan. 14 and Monday, Jan. 15 . (AP Photo/2006 Fox Broadcasting Co., Kelsey McNeal)
Kiefer Sutherland als Jack Bauer in ‘24, de zesde dag’. (Foto Fox) This undated photo, provided by Fox TV, shows actor Kiefer Sutherland as Jack Bauer in the premiere episode for the sixth of season of the network's hit show "24." The new season will start with a four-hour, two-night premiere at 8 p.m., EST, on Sunday, Jan. 14 and Monday, Jan. 15 . (AP Photo/2006 Fox Broadcasting Co., Kelsey McNeal) Associated Press

Misschien is het de kortste radioreclame ooit, maar in ieder geval is het een zeer effectieve. Althans voor de fans van de tv-serie 24. „Tuut, tuut.”

De Amerikaanse tv-zender Fox liet in radiospotjes twee seconden dat geluid horen. Liefhebbers herkennen het meteen als het geluid van de klok die in de serie voortdurend de spanning opvoert. Fox zond de spotjes uit in de weken voor het begin van het zesde seizoen afgelopen zondag. De serie 24 heeft als gimmick dat het iedere aflevering uur na uur en van minuut tot minuut volgt hoe een Amerikaanse anti-terreuragent in 24 uur de Verenigde Staten van een ramp redt.

‘Blinks’ is de vakterm voor zo’n minireclame. Fox had ook een vijf seconden durende versie waarop een stem na de biepjes de datum en tijd van het eerste deel aankondigde. Fox zond de spotjes zonder waarschuwing buiten de reguliere reclames uit. „Dat is de reden dat ze zo goed werkten”, zegt Kaye Bentley, directeur promotie van Fox in het vakblad Variety. „Je luistert naar een song van U2 en dan hoor je ineens de tonen van 24. Dat valt op.” Het werkte: het recordaantal van 15,7 miljoen kijkers zag het eerste deel.

De Nederlandse kijkers hebben vorige week gezien hoe hoofdpersoon Jack Bauer in de slotaflevering van het vijfde seizoen per schip wordt afgevoerd naar China. In het nieuwe seizoen komt hij, gebroken en met baard, terug om Amerika nogmaals te redden. Al is volgens de eerste signalen de toestand in de VS zo ernstig dat hij enkel het leed iets kan verzachten. President Logan blijkt weg en de broer van de vermoorde ex-president Palmer is hem opgevolgd. Wanneer deze zesde reeks in Nederland op de tv komt weet RTL5 nog niet. Mogelijk dit najaar.