Huizenprijzen stegen vorig jaar 6 procent

De gemiddelde prijs van een woning is volgens het Kadaster vorig jaar gestegen met 5,9 procent naar 235.843 euro. Vorige week zei makelaarsvereniging NVM dat de prijzen waren toegenomen met 3,7 procent.

Volgens het Kadaster zijn het afgelopen jaar de prijzen voor twee-onder-een-kaphuizen het meest gestegen en de prijs van vrijstaande woningen het minst.

Vorig jaar werden bijna 210.000 woningen verkocht, een stijging van 1,5 procent ten opzichte van 2005. Het aantal verkochte hoekwoningen en appartementen daalde licht, terwijl het aantal verkochte vrijstaande huizen, twee-onder-een-kapwoning en tussenwoningen is gestegen.

Een woning is volgens het Kadaster het goedkoopst in de provincie Groningen, met een gemiddelde prijs van 178.000 euro. Mensen die een huis willen kopen in Utrecht zijn met een gemiddelde prijs van 273.000 euro het duurst uit. De huizenprijzen in Drenthe zijn het meest gestegen, in Overijssel het minst.

Makelaarsvereniging NVM publiceerde vorige week andere cijfers, omdat zij alleen gegevens berekent van leden. Zij zijn goed voor een marktaandeel van 67 procent. Het Kadaster meet alle transacties.

Volgens de Vereniging van Banken (NVB) en de Vereniging Eigen Huis (VEH) werken zogenoemde startersleningen averechts op de huizenmarkt, lieten zei gisteren weten.

Naar aanleiding van berichten dat een groot deel van de jongeren hun eerste woning niet kan financieren, hebben enkele organisaties gepleit voor subsidie voor starters. Veel gemeenten hebben een dergelijke regeling en vele tientallen gemeenten willen ze invoeren.

„Zo’n lening is niet de oplossing”, aldus een woordvoerder van VEH. „Het drijft de prijs op. Liever zien we dat het huizenaanbod groter wordt.” De vereniging van huizenbezitters wil dat de overheid de nieuwbouw meer stimuleert.

Bankenvereniging NVB is om dezelfde tegen startersleningen. „Startersleningen stimuleren de vraagzijde. Dit is een economische wetmatigheid”, meent directeur Hein Blocks van de NVB.