Gestolen beeld teruggevonden

De politie heeft vrijdagmiddag een van de zeven beelden teruggevonden die in de nacht van dinsdag op woensdag zijn gestolen uit de beeldentuin van het Singer Museum in Laren. Dit heeft het Openbaar Ministerie in Amsterdam gistermiddag laten weten.

Het gaat om het afgietsel van De Denker van Auguste Rodin. Het beeld is zwaar beschadigd. Volgens het Singer Museum is het afgietsel van De Denker meer dan een miljoen euro waard. Ook de overige gestolen beelden vertegenwoordigen volgens het museum een aanzienlijke waarde en zijn onvervangbaar.

Het afgietsel van De Denker, door een zegsman van het Singer Museum de belangrijkste Rodin in Nederland genoemd, werd in de jaren dertig van de vorige eeuw door de oprichters van het museum aangekocht. Doordat het beeld goed gecertificeerd is, kan het moeilijk worden verkocht als kunstobject, aldus de zegsman. Kunsthandelaars in het buitenland zijn van de beeldenroof op de hoogte gesteld.

Zodra het politieonderzoek dit toelaat, zal De Denker aan het Singer Museum worden teruggeven. De zoektocht naar de overige beelden gaat intussen door.

De rechter-commissaris in Amsterdam heeft gisteren bepaald dat een van de twee verdachten in de zaak, die in de nacht van woensdag op donderdag in hun woonplaats Muiderberg werden aangehouden, twee weken vast blijft zitten. Het gaat om een 40-jarige man.

Over de tweede verdachte is nog geen beslissing genomen, aldus een woordvoerder van het Amsterdamse Openbaar Ministerie.

Het is nog niet duidelijk of het de dieven om de beelden of om het brons te doen is geweest. Het Openbaar Ministerie kon geen verdere mededelingen doen over de zaak, omdat de beide verdachten in zogeheten ‘beperkingen’ zitten. Dat wil zeggen dat zij in het belang van het onderzoek behalve met hun advocaat geen contact met de buitenwereld mogen hebben.