Fout overheid in kwestie asbestschip

De sloop van het asbestschip Otapan is ten minste twee weken vertraagd. Het ministerie van VROM heeft de gunning van de asbestsanering moeten uitstellen, nadat een bedrijf ten onrechte was afgewezen.

Het afgewezen bedrijf had zich gemeld om de klus te klaren, maar werd afgewezen omdat het niet over de juiste vergunning zou beschikken. In een bezwarenprocedure, aangespannen door het bedrijf, heeft VROM de fout erkend. Het bedrijf, Shipdock in Amsterdam, bleek wel over de juiste vergunning te beschikken.

Volgens VROM ligt de fout bij de milieudienst van de provincie Noord-Holland, die onjuiste informatie zou hebben verstrekt. Een woordvoerder van de provincie geeft toe dat aanvankelijk niet de goede informatie is doorgegeven aan VROM. „De provincie dacht dat het ging om een sloopactiviteit. Het ging echter om het saneren van asbest en daarvoor had het bedrijf wel een vergunning”, aldus de woordvoerder van de provincie.

Shipdock krijgt nu alsnog tot 7 februari de tijd om prijsopgave te doen. Eerder mochten al vier bedrijven of combinaties van bedrijven een prijs indienen. Het gaat om Vlasman uit Alphen aan den Rijn, Koole uit Vijfhuizen, ACS uit Rotterdam en Van Eijk uit Leiden.

De Otapan ligt in de haven van Amsterdam en is vervuild met 77 ton asbest. Dat moet er uitgehaald worden. Daarna wil het ministerie het schip naar Turkije laten slepen.

VROM staat garant voor de kosten van het heen en weer slepen naar Turkije, het inventariseren en het saneren. Die kosten lopen, volgens een berekening van deze krant, op tot boven de vier miljoen euro.

De Otapan is eigendom van de Turkse sloopwerf Simsekler, maar mocht afgelopen zomer Turkije niet in omdat er veel meer asbest in het schip zat dan de 1.000 kilo die vermeld stond op het exportdocument dat staatssecretaris Van Geel had verstrekt. Het schip voer vervolgens bijna vijf weken rondom het eiland Lesbos.

Uiteindelijk is gebleken na onderzoek dat het schip bijna 77.000 kilo asbest bevat.