Foto’s zoek, beslag op tegoeden van krant

Een voormalig fotograaf van de Provinciaalse Zeeuwse Courant (PZC) laat beslag leggen op de tegoeden van deze krant, omdat die een door de rechter toegewezen schadevergoeding weigert te betalen.

De rechtbank in Middelburg wees vorige week na een jarenlange gerechtelijke procedure de fotograaf Pieter Honhoff een vergoeding van 175.000 euro toe omdat de PZC bijna 19.000 fotoafdrukken van hem kwijt is. Vermeerderd met rente en proceskosten betekent het dat de PZC 238.000 euro moet betalen.

De fotograaf werkte van 1987 tot 2002 als freelancer voor de PZC. Toen hij na een conflict vertrok, vroeg hij de afdrukken van de foto’s terug die van hem in het archief zaten. De krant gaf hem circa 6.000 van 25.000 afdrukken terug. De rest bleek verdwenen te zijn. „Ze bleken soms gewoon weggegeven te zijn”, zegt Honhoff. In 2004 bepaalde de rechter dat de PZC een wanprestatie had geleverd. Na het inschakelen van deskundigen oordeelde de rechter vorige week dat de krant 9,25 euro per foto moet betalen. Van dit geld kan hij nieuwe afdrukken maken.

Volgens advocaat M. Verhoeven betwist de krant dat de fotograaf eigenaar is gebleven van de afdrukken. De krant wil in afwachting van het hoger beroep niet betalen. Advocaat M. Verhoeven heeft een kort geding aangespannen waarin gevraagd zal worden het vonnis niet uit te voeren. Hij zal daarin betogen dat de rechtbank met het vonnis „een juridische misslag” heeft begaan omdat een voor de krant gunstig arrest in een vergelijkbare zaak van het Hof in Den Bosch genegeerd zou zijn.

Advocaat M. Jeths heeft namens Honhoff woensdag een deurwaarder ingeschakeld.

    • Herman Staal