Filmfonds biedt meer geld voor artistieke plannen

AMSTERDAM, 20 JAN. Het Nederlands Fonds voor de Film gaat meer investeren in artistieke kwaliteit. Zo kunnen producenten in het vervolg hogere subsidies krijgen voor hun meest eigenzinnige en originele filmplannen. Ook jonge filmmakers krijgen extra aandacht. Het fonds presenteerde vrijdag zijn nieuwe speelfilmbeleid naar aanleiding van de Filmbrief van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Het beleid houdt in: minder bureaucratie en meer ruimte voor makers om scenario`s zo goed mogelijk te ontwikkelen. Hiertoe heeft het fonds extra deskundigen aangetrokken. De subsidies worden variabel en de maximumbedragen voor publieks- en artistieke films verdwijnen. Het Nederlands Fonds voor de Film geeft in het vervolg jaarlijks 15 miljoen euro aan Nederlandse speelfilms, 2 miljoen meer dan voorheen. Het extra geld is bestemd voor kunstzinnige films, kinderfilms en internationale coproducties.